Linkovi

Vučić dominirao, na televiziji zabava


Srpski premijer Aleksandar Vučić maše pristalicama tokom predizbornog skupa u Požarevcu
Srpski premijer Aleksandar Vučić maše pristalicama tokom predizbornog skupa u Požarevcu

Tokom predizborne kampanje Biro za društvena istraživanja pratio je izveštavanje pet televizija za nacionalnom frekvencijom - RTS 1, TV Pink, TV B92, TV Prva i TV Hepi, kao i šest lokalnih televizija - rezultati monitoringa su danas predstavljeni i pokazuju dve osnovne stvari - da su se televizije pretvorile su sredstvo zabave i propagande, kao i da je premijer i lider SNS Aleksandar Vučić dominirao u predizbornoj kampanji.

Građani Srbije se najviše informišu gledajući televiziju, a na dru-gom mestu su društvene mreže, koje uglavnom koriste mladi, izjavio je danas glavni analitičar Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović i dodao da je štampa, a pre svega tabloidi, tek na trećem mestu.

Na predstavljanju rezultata monitoringa izveštavanja televizija sa nacionalnom frekvencijom od 25. marta do 24. aprila, Gavrilović je istakao da su se televizije u Srbiji pretvorile u sredstva zabave i propagande. Najveću odgovornost za takvo stanje snosi Regulatorno telo za elektronske medije, smatra Gavrilović i ističe da je neshvatljivo da do sada nisu objavili nikakve nalaze o izveštavanju medija u predizbornoj kampanji:

"Njihova argumentacija da imaju puno materijala koji ne mogu da obrade je šaljiva, jer je i 2012-te i 2014-te, ta ista regulatorna agencija izlazila sa nekim nalazima tokom izborne kampanje. Sada, u ovoj izbornoj kampanji su sve vreme ćutali."

Kako je istakao istraživač BIRODI-ja Dražen Pavlica, Aleksandar Vučić je bio ključni protagonista u medijskoj slici izbora u Srbiji, jer je dnevno, u proseku u informativnim emisijama televizija sa nacionalnom frekvencijom imao 17 minuta, tako da se čitava medijska slika generisala oko njega:

"Ključni protagonista u medijskoj slici u ovom predizbornom periodu je bio Aleksandar Vučić, i to više kao premijer, a manje kao predsednik vladajuće stranke. Čitava medijska slika se generisala oko Aleksandra Vučića. On je bio sveprisutan, i to kontinuirano, malte ne svakodnevno."

Pavlica je ocenio da je predizborna kampanja u medijskom diskursu bila jako siromašna i da potencijalni birači nisu mogli dobiti relevantne informacije na osnovu kojih bi odlučili za koga će glasati. On je ukazao i da su se tokom izborne kampanje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom pojavljivali uglavnom isti akteri i da su ponavljani isti pojednostavljeni sadržaji.

XS
SM
MD
LG