Linkovi

Vučić: Egoizam u zemljama EU


Premijer Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Srbije Aleksandar Vučić

Izbeglička kriza je uzdrmala temelje Evropske unije i pokazala da među zemljama EU caruje egoizam, a ne solidarnost, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić i ocenio da izbeglička kriza nije završena, već je samo odložena.

U mnogim državama, pa i u Srbiji postoji licemerje u ponašanju prema izbeglicama, i ta situacija se neće skoro promeniti, izjavio je danas na konferenciji o migracijama predsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić.

Izbeglička kriza je uzdrmala temelje Evropske unije i pokazala da među zemljama EU caruje egoizam, a ne solidarnost, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i ocenio da izbeglička kriza nije završena, već je samo odložena.

Otvarajući konferenciju o izbegličkoj krizi i reformskim procesima, Vučić je postavio pitanje šta će se destiti ako, posle izbeglica sa Bliskog istoka i Azije, i ljudi podsaharske Afrike krenu ka Evropi, jer se tamo živi bolje:

"Mi ćemo u budućnosti morati da gradimo drugačije mehanizme, pre svega da gradimo društva sa mnogo više tolerancije, društva u kojima je cilj samo izbaciti i skloniti nekoga, ne mogu da opstaju. I napreduju ona društva koja su spremna na inkluziju, društva koja su spremna da sebe menjaju."

Vučić je napomenuo da je kroz Srbiju prošle godine prošlo oko 650.000 migranata, a da od početka godine taj broj iznosi nešto manje od 100.000. Takođe, on je najavio da će, u sklopu obaveza iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, do početka jula biti završen novi zakon o azilu, a biće napravljen i novi zakon o strancima:

"Za Srbiju smatram da je najbolji, strateški put da ide u Evropu. Da pripada tom tipu društva, da razvija demokratiju kao oblik političkog režima, da ima vladavinu prava. Da mi uradimo ono što je naš posao do 2020-te, a da onda zemlje članice EU kažu šta misle o Srbiji."

Zamenik Zaštitnika građana Miloš Janković ocenio je da je Srbija u prethodnom periodu postigla uspeh u rešavanju izbegličkih problema, posebno ako se ima u vidu ponašanje država u okruženju. Po njegovim rečima, Srbija u narednom periodu mora da sačini plan zbrinjavanja izbeglica koje su zatečene u zemlji ili koje će biti vraćene u nju, kao i plan integracije onih koji će ostati.

XS
SM
MD
LG