Linkovi

Srbija investira budžetske uštede u namensku industriju


Arhiva - Rad na prototipu pištolja u kragujevačkoj "Zastava oružje" (REUTERS/Marko Djurica )
Arhiva - Rad na prototipu pištolja u kragujevačkoj "Zastava oružje" (REUTERS/Marko Djurica )

Srpska vlada ostvarila je u prvom kvartalu ove godine uštede u državnom budžetu u visini od 480 miliona evra, od čega 10 odsto planira da investira u odbrambenu industriju, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Fabrike odbrambene industrije dobiće u narednom periodu "direktnu investicionu injekciju" od 43 miliona evra iz republičkog budžeta kako bi unapredile svoje poslovanje, i kako bi sa očekivanih 550 miliona evra ove godine, izvoz do 2020. iznosio 750 miliona evra, izjavio je premijer na konferenciji za štampu.

"Dogovorili smo se da odvojimo veliku sumu za odbambenu industriju. Kad vidite da imate tržište zagarantovano za desetak godina, morate da ulažete u tu proizvodnju," izjavio je Vučić.

Srbija izvozi streljačko naoružanje, artiljerijske sisteme, municiju i drugu vojnu opremu kroz 173 kompanije zemljama kao što su SAD, Izrael, Kanada, Mjanmar i Saudiska Arabija.

Vučić je posle sastanka sa direktorima osam privrednih društava odbrambene industrije, javnim preduzećem Jugoimport SDPR i tri remontna zavoda, rekao da bi novac koji država troši za kapitalna ulaganja trebalo da bude veći i da se koristi pametnije, odnosno na način da se u budućnosti vrati kroz veća primanja radnika.

"Zato smo danas imali važan sastanak sa predstavnicima svih fabrika namenske industrije, svih remontnih zavoda, opitnih centara, pribojskim FAP-om i svih osam osnovnih fabrika, sa izuzetkom Krušika, koji u ovom trenutku nije tražio novac, jer su zaposlili više od 1.000 ljudi u odnosu na prethodni period i rade dobro," rekao je Vučić.

Zastava oružje iz Kragujevca prema ovom planu trebalo bi da dobije 9,7 miliona evra, Prva petoletka iz Trstenika 3,5 miliona evra, Teleoptik iz Zemuna 6,8 miliona evra, Sloboda iz Čačka dva miliona, "Milan Blagojević" iz Lučana 4,4 miliona evra.

Za izgradnju zgrade nove fabrike Prvi partizan iz Užica dobiće četiri miliona evra, pribojski FAP 2,5 miliona evra, Vazduhoplovni zavod "Moma Stanojlović" iz Batajnice četiri miliona evra, Tehničko-remontni zavod iz Čačka tri miliona evra i Tehničko-remontni zavod iz Kragujevca dva miliona evra.

Premijer je dodao da za Prvu iskru iz Bariča u ovom trenutku nije potreban novac jer je, kako je rekao, već ranije uloženo u tu fabriku.

Za nova tri objekta u opitnom centru u Nikincima biće uloženo 174 miliona dinara, odnosno oko 1,5 miliona evra, naveo je Vučić.

Srpska čvršća fiskalna politika omogućila je ostvarivanje budžetski ušteda kroz strukturne reforme i bolju naplatu poreza, a za vojni budžet u ovoj godini izdvojeno je 1.39 odsto BDP-a, odnosno 503 miliona dolara.

Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane izjavio je u februaru da su Ujedinjeni Arpaski Emirati najbolji partner srpske namenske industrije, sa aktivnim ugovorima u visini od 220 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG