Linkovi

Srbija i Slovenija bez otvorenih pitanja


Slovenački premijer Miro Cerar i premijer Srbije Aleksandar Vučić

Uz ocenu da Srbija i Slovenija imaju odlične političke i prijateljske odnose i da nemaju ozbiljnijih otvorenih pitanja, premijer Slovenije Miro Cerar poručio je danas u Beogradu da se Slovenija zalagala i zalagaće se da vrata EU ostanu otvorena prvenstveno za Srbiju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Cerar je, govoreći o migrantskoj krizi rekao da Slovenija postavlja ogradu od panela na užem delu granice prema Hrvatskoj kako bi usmeravala nekontrolisaje migrantske tokove. Kako je istakao Slovenija, kao i Srbija, vidi mogućnost da se migratski tokovi mogu povećati i da treba biti spreman na teške scenarije:

"Ovde ću se založiti da se u budućnosti u EU bolje čuju potrebe Srbije i nekih drugih država koje nisu članice EU, a koje nose veliki deo tereta migrantskog toka."

Kako je rekao premije Srbijer Alekandar Vučić, dve zemlje imaju sve bolje odnose, a to se ogleda i u obimu trgovinske razmene – prošle godine ona je iznosila 870 miliona evra, a ove godine se očekuje da pređe milijardu evra.

Vučić je, odgovarajući na pitanje o sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, rekao da će se razgovarati o unutrašnjim stvarima i da će videti na koji način će se obratiti javnosti. Kako je istakao, posao Vlade je da kaže istinu i sačuva zemlju od svih vrsta spoljnih problema, a za unutrašnje stvari neme brige, jer ekonomija raste, dodao je Vučić:

"Naša ekonomija će samo da raste. Procena će biti MMF-ova, sad promenjena i Svetske banke 2,7 odsto rasta za ovu godinu. Sećate da sam vam ja to rekao doslovce kada je bilo 1,2 posto. Sad im je prognoza za sledeću godinu da će biti tri posto rasta, a ja vam sad kažem da će ići preko 3,5 posto sledeće godine."

Danas je u Beogradu održana i zajednička sednica vlada Srbije i Slovenije, na kojoj su se dve strane dogovorile o raspodeli i digitalizaciji jugoslovenskog arhiva, učestvovanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu. Na sednici je razgovarano i o pitanjima poput imovine Beogradske banke i Jugobanke u Njujorku, kao i nekim potraživanjima Srbije.

XS
SM
MD
LG