Linkovi

"Srbija i Kosovo neće razgovarati o razmeni teritorija"


Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare (arhivska fotografija)
Premijer Kosova Ramuš Haradinaj na konferenciji za novinare (arhivska fotografija)

Za pregovaračkim stolom Kosova i Srbije neće se razgovarati o razmeni teritorija, rekao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nakon sastanka najviših kosovskih zvaničnika sa članovima novoformiranog tima za dijalog. Najavljeno je i da će delegacija Kosova boraviti 8. januara u Briselu gde će razgovarati sa posrednicima u briselskom procesu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da će finalni sporazum sa Srbijom omogućiti Kosovu priznanje od strane Srbije, članstvo Kosova u UN i promenu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

On je istakao da je, i pored toga što proces dijaloga između Srbije i Kosova vodi EU pismo predsednika SAD upućeno njemu i predsedniku Srbije u vezi sa dijalogom veoma značajno, i da je nakon tog pisma situacija na Kosovu i regionu drugačija.

„Ubeđen sam da tamo gde je savet SAD biće i odluka institucija države Kosova da se ovaj aktivni proces okonča u skladu sa kosovskim težnjama da postanu deo NATO-a i EU. Ovo jedinstvo je i poziv da se neodlučni u ovom procesu pridruže i prezmu odgovornost za okončanje ovog završnog procesa između Kosova i Srbije“, rekao je Tači.

Premijer Ramuš Haradinaj rekao je samo da su dobrodošle sve ideje i sugestije u vezi dijaloga između Kosova i Srbije i istakao da se nikada neće složiti sa dogovorom koji podrazumeva razmenu teritorija.

Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji kazao je da Kosovo nema pretenzije prema teritorijama drugih država, ali da će Kosovo izneti i to pitanje onog momenta kada kako je kazao predsednik Srbije dovede u pitanje jedan centimetar Kosova

„Preševo, Bujanovac i Medveđa su albanske teritorije i nećemo odustati od naših Albanaca koji su tamo. Ali nemamo pretenzije ni za razmenu teritorije, ni za korekciju, ali imamo pretenzija za naše Albance. Ne otvaramo pretenzije, ali smo otvorili pitanje obrazovanja. Deca uče nešto što ne stoji, da je Oslobodilačka vojska Kosova izvršila teror nad srpskom populacijom, nešto što nije tačno. Desilo se suprotno, srpske vojne i policijske snage su ubijale civile na Kosovu“, kazao je Veselji.

Sastanak kosovskog pregovaračkog tima
Sastanak kosovskog pregovaračkog tima

Kopredsedavajući prištinskog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom Špend Ahmeti, koji je i predsednik opozicione Socijaldemokratske partije, kazao je da i pored toga što na današnjem sastanku nije postignuta potpuna saglasnost, da su ovakvi sastanci korisni za pronalaženje rešenja pre nego što kako je kazao Kosovo ponovo sedne za sto sa Srbijom.

On je kazao da će delegacija Kosova 8. januara u Briselu imati sastanak sa predstavnicima EU u vezi sa dijalogom.

„Složili smo se da se nakon svakog sastanka visokog nivoa, bilo sa ambasadorima, posrednicima, održimo jedan ovakav sastanak kako bi informisali jedni druge o pozicijama velikih država i kakav je naš stav po tom pitanju. Imaćemo potpunu transparentnost u ovom procesu. Građane ćemo uvek na vreme informisati o čemu se razgovara i kako planiramo da postignemo sporazum“, rekao je Ahmeti.

Današnji sastanak najviših kosovskih zvaničnika sa članovima nedavno formiranog pregovaračkog tima za dijalog sa Beogradom sazvao je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

Novi pregovarački tim formiran je na predlog Vlade Kosova, a čine ga predstavnici vladajućih partija, kao i opozicione Socijaldemokratske partije. Predstavnici opoziciog Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje nisu se odazvali pozivu da budu deo ovog tima.

Iako su na Kosovu službeni jezici albanski i srpski, na današnjoj konferenciji za novinare nije bilo prevoda na srpski jezik.

XS
SM
MD
LG