Linkovi

Smirivanje tenzije izmedju Srbije i Hrvatske


Poslanici u Skupštini Srbije danas su osudili čin lidera SRS Vojislava Šešelja koji je juče zapalio zastavu Hrvatske.
Poslanici u Skupštini Srbije danas su osudili čin lidera SRS Vojislava Šešelja koji je juče zapalio zastavu Hrvatske.

Nakon jučerašnje podignute temperature između Srbije i Hrvatske, kojoj su najviše "kumovali" srpski ministar rada Aleksandar Vulin i hrvatski ministar branitelja Petar Matić, stvari se danas polako smiruju i obe strane pozivaju na smanjenje tenzija.

Kada iz Haga stigne zvaničan zahtev, Srbija će zauzeti stav o odluci Pretresnog veća Haškog tribunala da se Vojislav Šešelj isporuči tom sudu, izjavio je danas srpski ministar pravde Nikola Selaković.

Na pitanje da li se između Srbije i Hrvatske vodi diplomatski rat, on je rekao da Srbija vodi miroljubivu politiku i da sa Hrvatskom želi da ima najbolje moguće odnose, a da teške i zapaljive reči, sa koje god strane da dolaze, ne mogu doneti dobro nikome, dodao je Selaković:

"Hrvatska je država koja je naš sused. Mi sa susedima smo pokazali da zaista želimo najkorektnije, najbolje moguće odnose. Mi smo ti koji su pokazali da su u stanju da mnogo više gledaju u budućnost nego u prošlost."

Nakon jučerašnje razmene oštrih poruka srpskog i hrvatskog ministra Aleksandra Vulina i Predraga Matića, šefovi diplomatija dve zemlje Ivica Dačić i Vesna Pusić su se danas, u telefonskom razgovoru, saglasili da incidenti ne smeju da ugroze obostranu želju za unapređenje odnosa i da treba raditi na normalizaciji situacije, u interesu budućnosti dve države i celog regiona:

"Naš cilj je da se ponovo normalizuje situacija i da se ove strasti smire. Mi donekle razumemo u uslove u kojima se Srbija našla sa slučajem Šešelj, koji je de facto rezultat odluka Haškog tribunala. Ali, bez obzira na to, odgovornost svi imamo za region i život u regionu."

Poslanici u Skupštini Srbije danas su osudili čin lidera SRS Vojislava Šešelja koji je juče zapalio zastavu Hrvatske. Istovremeno, opozicija upozorava da kad god se dese ovakve situacije između dve zemlje – najviše to na svojim leđima osete Srbi u Hrvarskoj i Hrvati u Srbiji.

Takođe, lider Nove stranke Zoran Živković ocenjuje da su odnosi Srbije i Hrvatske na najnižem nivou od 2000-te godine:

"Bez obzira na veliku količinu licemerja koje postoji sa obe strane, za koju nema opravdanje ni sa jedne strane. U Hrvatskoj je to licemerje očigledno posledica priprema za izbore za Sabor, koji su tamo na vidiku do kraja godine. A čini mi se da mogu da primetim i prve simptome priprema za parlamentarne izbore i u Srbiji."

A ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi je, prilikom današnje posete Knjaževcu izjavio da je iznenađen time što Vojislav Šešelj nastavlja da radi stvari koje je radio pre.

Srbija se mnogo promenila od kad je Šešelj otišao u Hag i Srbija, koju je on tada ostavio, nije današnja Srbija, izjavio je Kirbi.

XS
SM
MD
LG