Linkovi

Srbija nabavlja preko potrebne helikoptere od Erbas-a


Ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova zaključila su ugovor za kompanijom Erbas helikopters (Airbus Helicopters) o nabavci devet helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a, saopšteno je iz ministarstva.

I dok je prošlonedeljna vest o nabavci šest polovnih ruskih MiG-ova bila pomno ispraćena i naširoko polemisana u medijima, ova kupovina je prilično mlako prošla u lokalnim novinama i na televiziji. Takođe, cena po kojoj nabaljamo ove helikoptere nije objavljena, mada je budžetom za sledeću godinu ministarstvu odbrane pripalo 478,5 miliona evra. No, nema dileme da su Srbiji ovi helikopteri preko potrebni.

"Kroz ovu nabavku Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana Vojske Srbije i helikopterska jedinica MUP Srbije opremaju se poslednjom generacijom helikoptera za izvršavanje najzahtevnijih misija (transport, traganje i spasavanje, borbene misije, medicinska evakuacija, nadzor i osmatranje, itd),"navodi se u saopštenju.

Ugovor predviđa nabavku devet helikoptera sa paketom rezervnih delova, alata i dokumentacije, ali i transfer tehnologije za održavanje tih letelica, navodi se u saopštenju ministarstva.

Još jedna dobra vest je dogovorena oprema, obuka i sertifikacija Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" u Batajnici kao centra za održavanje helikoptera "Gazela", kao i uključivanje Zavoda u remontnu mrežu kompanije "Airbus Helicopters".

Kako je navedeno u saopštenju, ugovorena je i podrška srpskim kompanijama i naučno-istraživačkim institucijama u cilju pribavljanja relevantnih kvalifikacija i sertifikacija, uz traženje mogućnosti za angažovanje srpskih industrijskih kapaciteta i nabavku njihovih dobara i usluga.

Helikopter H-145M Erbasa predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi koja je rasprostranjena u upotrebi širom sveta.

S obzirom da je reč o višenamenskoj platformi, H-145M može da se koristi i za izviđanje i borbene zadatke. U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje.

XS
SM
MD
LG