Linkovi

Srušio se vojni helikopter u Srbiji


Vojna vozila u blizini mesta gde se srušio helikopter
Vojna vozila u blizini mesta gde se srušio helikopter

Sedam osoba izgubilo je život u teškoj nesreći koja se sinoć dogodila nadomak Beograda, prilikom pada vojnog helikoptera; U Srbiji sutra Dan žalosti

Formirane dve komisije pri Vojsci Srbije koje treba da utvrde razloge pada i eventualnu odgovornost za ovu nesreću.

Sinoć oko 22 sata i 30 minuta, nadomak aerodroma “Nikola Tesla” srušio se helikopter Vojske Srbije u kome je poginulo sedam osoba – dva pilota i dva tehničara, dvoje medicinskih radnika iz Novog Pazara i dete staro pet dana, takođe iz Novog Pazara.

Vojni helikopter "Mi-17" je bio angažovan u akciji spasavanja bo-lesne bebe stare pet dana iz Novog Pazara i njenog prebacivanja do lekara u Beogradu. Zbog loših vremenskih uslova letilica je morala da kruži u blizini beogradskog aerodroma u potrazi za pogodnim mestom za sletanje, dva puta jer pokušala da sleti i verovatno je tom prilokom došlo do pada.

Jutros je, povodom ove teške nesreće održana vanredna sednica Vlade, na kojoj je ministar odbrane Bratislav Gašić, izrazio poštovanje i zahvalnost za sve pripadnike 204. vazduhoplovne brigade, čiji su piloti stradali:

"Za nas je to nemerljiv gubitak. Inače, vazduhoplov je bio najbolji koji je Vojska Srbije imala, opremljen svim uređajima za misiju spašavanja i traganja. Za noćno letenje i za letenje u posebnim uslovima."

Kako su jutros potvrdili i predstavnici Vojske Srbije, helikopter koji je pao je bio ispravan, posada najbolje što je vojska mogla da ponudi, a meteorološka situacija nije bila nepovoljna, već složena, toliko da se u njoj mogu snaći piloti sa takvom opremom i nivoom osposobljenosti, ocenio je Komandant 204. vazduhoplovne brigade, general Predrag Bandić.

Kako je rekao načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković biće formirane dve komisije koje treba da utvrde uzroke pada helikoptera, kao i eventualnu odgovornost za tu nesreću:

"Odgovornosti ima. Ja je osećam. I osećaju je svi moji saradnici ovde. Ne delimo je, svako je odgovoran za svoj deo. Koliko ko – utvrdiće nadležni organi, i sa tim ćete biti upoznati."

Vlada, predsednik Srbije i drugi visoki državni organi izrazili su saučešće porodicama stradalih. Vlada je proglasila nedelju 15. mart za Dan žalosti zbog tragedije i smrti sedam osoba u padu vojnog helikoptera. Takođe, gradsko veće Novog Pazara proglasilo je trodnevnu žalost u tom gradu zbog stradalih u padu helikoptera koji je prevozio životno ugroženu bebu iz Raške u Beograd.

XS
SM
MD
LG