Linkovi

EK: Saradnja sa Hagom jedan od uslova


Prve posledice odluke Višeg suda u Beogradu da ne izruči troje članova SRS sudu u Hagu osetile su se juče - predsednik Haškog tribunala Karmel Angius i glavni tužilac Serž Bramerc ocenili su pred Savetom bezbednosti UN da je Srbija skrenula sa puta saradnje sa Tribunalom.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić izjavila je danas da su pripreme za otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom u toku u Savetu EU, ali je naglasila da je puna saradnja sa Haškim tribunalom jedan od zahteva koji takođe mora biti ispunjen.

Na brifingu u Evropskoj komisiji ona je izrazila zabrinutost zbog toga što je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN konstatovano da Srbija ne ispunjava sve zahteve Tribunala, posebno kada je reč o izručenju troje radikala optuženih za nepoštovanje suda:

"Odnos Srbije prema ratnim zločinima i puna saradnja sa Tribunalom su važni zahtevi u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i ključni za regionalnu saradnju i pomirenje. U tom svetlu, očekujemo da Srbija striktno preduzme sve neophodne korake da osigura punu saradnju sa Tribunalom."

Posle kritika da je Srbija skrenula sa puta pune saradnje sa Hagom, koje su izneli predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus i tužilac Serž Bramerc, danas se oglasio i lider SRS Vojislav Šešelj, koji je rekao da je, što se tiče unutrašnjeg pravnog poretka Srbije, pitanje izručenja srpskih radikala Haškom tribunalu završeno:

"Vođen je zakonom propisani sudski postupak pred nadležnim sudom. Sud je doneo odluku, odluka je odmah išla višoj, drugostepenoj sudskoj instanci, koja je potvrdila tu odluku. Ona je postala pravosnažna, i nema više mogućnosti da se vodi sudski postupak po tom pitanju. To je presuđena stvar."

Ovakav razvoj događaja u Njujorku, na sednici Saveta bezbednosti već je, kao mogućnost najavio predsednik Saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić – po njegovoj oceni moguće je da će ovakva situacija biti iskorišćena za dalje lobiranje da se ne otvore poglavlja 23 i 24. On smatra da će od koraka koje bude preuzeo Tribunal i pritiska na Savet bezbednosti i Brisel, zavisiti i koliko će biti pritisak na Srbiju.

XS
SM
MD
LG