Linkovi

Venizelos u Beogradu


Evropska perspektiva Srbije važna je za ceo region, poručio je šef grčke diplomatije Evangelos Venizelos, dodajući da je Grčka spremna da pruži Srbiji svu tehničku pomoć na tom putu.

Potpredsednik Vlade i šef grčke diplomatije Evangelos Venizelos izjavio je tokom današnje posete Beogradu da je Grčka tokom svog predsedavanja spremna da otvori razgovore o što više poglavlja, kako bi pregovori što brže napredovali.

Uz ocenu da su proces pristupanja i priključenje Srbije EU od presudnog značaja za stabilnost Zapadnog Balkana, potpredsednik grčke vlade i ministar spoljnih poslova Evangelos Venizelos je tokom današnjeg boravka u Beogradu izjavio da ga raduje što u Srbiji postoji visoka politička svest da izbori ne treba da utiču na proces pregovora sa EU.

Posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem Venizelos je poručio da se pregovori ne odnose samo na politička, već i tehnička pitanja i da je Grčka spremna da pruži Srbiji svu tehničku pomoć na tom putu:

"Plan našeg rada, što se tiče srpskih evrointegracija je poznat, a mi ćemo učiniti sve da tokom grčkog predsedavanja EU se otvori što više poglavlja u razgovorima, kako bi što brže napredovali pregovori i kako bi Srbija mogla da se priključi EU do 2020. godine."

Srpski premijer je posle susreta sa grčkim zvaničnikom ponovio stav da Srbija želi da ispuni sve tehničke kriterijume za članstvo u EU do 2018. godine, kako bi 2020. mogla da računa na ulazak u Uniju, dodao je Ivica Dačić:

"Mi ćemo učiniti sve, iako su izbori u toku, da Srbija ne zaostaje u procesu evropskih integracija, a to znači da izbori ne ostave traga u procesu pridruživanja i reformi koje Srbija treba da sprovede. I naravno, dijaloga sa Prištinom."

A na panel diskusiji o početku pregovora sa EU, šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je rekla da predstoje pregovori o poglavljima koja nisu nimalo interesantna politički, ali utiču na živote građana – kao što su bezbednost hrane, energetika, transport i regionalni razvoj. Poglavlja 23. i 24. o pravima i vladavini prava prioritet u pregovorima, rekla je Mišćević i dodala da bez vladavine prava država ne može da funkcioniše:

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković je ocenio da bez uspeha u poglavljima koja se tiču pravosudja, borbe protiv kriminala i korupcije i jačanja vladavine prava nema uspeha u pristupnim pregovorima sa EU. On je istakao da je reforma pravosuđa ključna za uspeh u tom pregovaračkom poglavlju, ali je dodao da ona zavisi od toga da li će oni koji rade u pravosuđu prihvatiti i primeniti reforme.
XS
SM
MD
LG