Linkovi

Dačić: Srbija u EU brže od svih


Premijer Srbije Ivica Dačić
Premijer Srbije Ivica Dačić

Dobijanjem datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji Vlada Srbije ispunila najvažnije obećanje građanima, izjavio je danas premijer Ivica Dačić

Predsednik i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i Aleksandar Vučić prisustvovaće 21. januara prvoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU najavio je danas premijer Dačić na konferenciji za novinare kojoj su prisustvavali svi ministri.

Dobijanjem datuma za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji Vlada Srbije ispunila najvažnije obećanje građanima, izjavio je danas premijer Ivica Dačić i istovremeno poručio da veruje da će Srbija brže od bilo koga postati članica EU. Na konferenciji za novinare u Vladi, kojoj su prisustvovali svi ministri, premijer je ocenio da Srbija ide u Evropu i da je uveren da na tom putu više nema zaustavljanja:

"Nadam se da će 21. januara, kada bude održana prva međuvladina konferencija, to biti jedan novi početak i znak startnog pištolja za sveukupne reforme u Srbiji. Da pokažemo da možemo da odradimo taj posao mnogo brže nego što neki misle. I mnogo kvalitetnije."

Najavljujući da će 9-tog januara biti nastavljen dijalog sa Prištinom, Dačića je istakao da će najteža tema u pregovorima sa Briselom biti Kosovo. A na pitanje da li će pravno obavezujući sporazum s Prištinom, koji treba da se potpiše pre ulaska u EU, značiti da će Srbija morati da prizna Kosovo, Dačić je rekao:

"Što se nas tiče – apsolutno ne dolazi u obzir naša promena stava o statusu Kosova i Metohije. Mi apsolutno to ne prihvatamo, niti tumačimo kao pritanje promene našeg statusnog stava. To znači d ami nemamo nameru da prinajemo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. A imamo nameru da odnose normalizujemo."

Povodom jučerašnje odluke Saveta ministara EU o otvaranju pregovora sa Srbijom 21-vog januara, bivši premijer Srbije i lider Nove stranke Zoran Živković je ocenio da je to istorijski događaj koji kasni makar sedam-osam godina zbog grešaka prethodnih vlada:

"To će doneti dobro građanima Srbije utoliko što će sada aktuelna Vlada Srbije dobiti pravu konstruktivnu opoziciju, koje danas u Srbiji nema. Ta prava konstruktivna opozicija će biti činovnici iz Brisela, koji će svakog dana stručno i dosledno da kontrolišu šta radi aktuelna Vlada."

Još jedan bivši premijer, sada predsednik opozicione Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica je ocenio da EU koristi pregovore sa Srbijom kao glavno sredstvo za teritorijalno razbijanje i ekonomsko osiromašenje Srbije.

Uz stav da je dobijanje datuma sa početak pregovora sa EU veliki korak za premijera Dačića, a mali za Srbiju, analitičar Predrag Simić je ocenio da će potpisivanje obavezujućeg sporazuma između Beograda i Prisstine biti praktično priznanje nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG