Linkovi

Bez novih uslova za EU


Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta u Briselu

Nemačka ne postavlja Srbiji nikakve nove uslove za početak pristupnih pregovora sa EU, poručio je danas nemački ambasador u Beogradu

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je danas izjavio da Nemačka neće pred Srbiju postavljati nove uslove za dobijanje datuma o početku pregovora sa EU - osim onih koje je postavio Evropski savet. Tanja Miščević i Branko Ružić sutra u Briselu razgovoraju sa komesarom Štefanom Fileom.

Nemačka ne postavlja Srbiji nikakve nove uslove za početak pristupnih pregovora sa EU, poručio je danas nemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm i objasnio da politika prema Srbiji neće biti menjana, bez obzira na ishod parlamentarnih izbora 22. septembra.

Na otvaranju izložbe o nemačko-srpskoj saradnji, Vilhelm je rekao da nema novih uslova osim onih koje je postavio Evropski savet i dodao da je potrebno da se u potpunosti primeni briselski sporazum Beograda i Prištine, uključujući i predstojeće lokalne izbore na Kosovu:

"Nadam se da će lokalni izbori proteći dobro i da će mnogi Srbi koji žive na Kosovu učestvovati na njima. Nadamo da će sve proteći kako treba i da će Evropski savet u decembru odobriti konačan datum za otpočinjanje pristupnih pregovora."

A šefica tima za pregovore sa EU Tanja Miščević je najavila da će sutra, zajedno sa ministrom zaduženim za evropske intregracije Brankom Ružičem otputovati u Brisel na razgovor sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom. Kako je objasnila Miščević, bi File trebalo da predstavi prve naznake izveštaje Evropske komisije o naprektu Srbije na putu evropskih integracija, koji će, inače biti biti predstavljen u oktobru:

"Razgovori o samom Izveštaju – to su zapravo razgovori o tome šta se trenutno radi u reformama u Srbiji, sa naznakama i preporukama gde bi trebalo pojačati reforme, gde su te reforme u ovom momentu dobro ostvarene. Uobičajeni razgovor, nikakva velika novina za nas, s tim što je ovo prva prilika da se predstavimo institucijama EU."

Uz stav da se Finska zalaže za što skoriji ulazak Srbije u EU, ministar spoljnih poslova ove zemlje Erki Tuomioja je tokom današnje posete Beo-gradu pohvalio hrabrost i pragmatičnost državnog vrha Srbije i napore na implementaciji postignutih sporazuma.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u razgovoru sa Tuomiojom re-kao da Srbija intenzivno radi na evrointegracijama, i dodao da svaki razgovor Beograda sa Prištinom i iskazanu spremnost na postizanju kompromisa albanska strana tumači kao priznanje nezavisnosti Kosova. Govoreći o položaju LGBT populacije u Srbiji, Nikolić je rekao da oni treba da uživaju sva prava kao drugi građani, kao i da će se lično založiti za njihovu bezbednost, ukoliko ima indicija da mogu da budu ugroženi.
XS
SM
MD
LG