Linkovi

Dežer: Niz koraka pre datuma


Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer

Šta će Srbija dobiti 28. juna u Briselu – konkretan datum ili zeleno svetlo za otpočinjanje pristupnih pregovora – pitanje je oko koga se poslednjih dana lome koplja

Dok premijer Srbije Ivica Dačić poručuje da Beograd, nakon svega što je učinio očekuje datum za početak pregovora i da bi dobijanjem samo zelenog svetla Srbija bila prevarena, šef Delegacije EU Vensan Dežer je precizirao da Srbiji, da bi dobila datum, predstoji da uradi još niz koraka, a jedan od njih je da se formiraju pregovarački timovi. Kada se sve što je neophodno uradi, Srbija će dobiti zeleno svetlo, istakao je danas Dežer:

"Jasno je da je važan korak otvaranje pregovora i razumem da premijer i Vlada Srbije očekuju da takva odluka bude doneta. To je ono što su Ketrin Ešton i Evropska komisija predložili i nadam se da ćemo pregovore otvoriti. Onda će dalje stvari slediti i to će biti odlučeno kada se svi okupimo za jednim stolom. Međutim, ima dosta koraka koje još treba preduzeti."

A punu podršku Srbiji na svakom koraku njenog evropskog puta danas je dao i premijer Poljske Donald Tusk tokom današnje zvanične posete Beogradu. Ovo je ključni momenat za Srbiju i da se u Evropi priznaju veliki napori i trud srpske vlade, čiji je glavni cilj pristupanje EU, izjavio je Tusk posle susreta sa sprskim premijerom Ivicom Dačićem:

"Postizanje briselskog sporazuma i sve odluke Srbije dokazuju da je Vlada Srbije preduzela korake i primenila taktiku koja će se u budućnosti isplatiti i biti vrlo korisna za sve Srbe. Ono što je sada uradila Srbija ohrabrilo je sve u Evropi koji su pristalice proširenja EU. Mi ćemo vam pružati pomoć i podržavati vas na svakom koraku."

Premijeri Poljske i Srbije su se saglasili da su odnosi dve zemlje prijateljski i da će uložiti maksimalne napore za unapređenje pre svega ekonomske saradnje. Kako je rekao Dačić na jesen bi trebalo da se organizuje sastanak na kojem će se razgovarati o ekonomskoj saradnji i o naporima da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene, koji sada oko pola milijarde evra godišnje. Dačić je naglasio da poljski vojnici i policajci ostaju u kontigentu Kfora na Kosovu i Metohiji, što je od velikog značaja za srpski narod:

"Mi se zahvaljujemo na podršci koju Poljska pruža našem evropskom putu i očekujemo pozitivnu odluku Saveta EU kada je reč o otpočinjanju pregovora o članstvu Srbije u EU."

A potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić putuje u Nemačku, odakle se čeka ključni odgovor o datumu za Srbiju. Srbija može da obeća samo ono što može i da ispuni, rekla je Grubješić i objasnila da od sagovor-nika u Berlinu želi da čuje da li i šta još nedostaje i šta da bi poslanici Bun-destaga glasali za to da Srbija dobije datum za otpočinjanje pregovora.
XS
SM
MD
LG