Linkovi

Lajčak: Datum bez dodatnih uslova


Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke
Miroslav Lajčak, ministar spoljnih poslova Slovačke

Ministar spoljnih poslova Slovačke posetio je danas Beograd i ocenio da Srbija bez daljeg odugovlačenja treba da dobije poziv za pristupanje EU.

Lajčak je u Beogradu razgovarao sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

Slovačka podržava otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU i dobijanje datuma bez dodatnih uslova i odugovlačenja, poručio je ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak tokom današnjem posete Beogradu. Posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, Lajčak je ocenio da je Srbija je donela hrabre, teške, ali odgovorne odluke, zbog čega je, po njegovim rečima, prihvaćena u EU kao ozbiljan partner i ima ugled bolji nego ikad. Sada je EU na potezu, smatra slovački diplomata:

"Sve to što je dogovoreno i potpisano i 19. aprila i 22. maja je poznato javnosti, nema tu nikakvih tajnih dokumenata. Tako da je implementacija vezana za to što je potpisano. A implementacija je ključnja reč, nakon potpisivanja tih dokumenata da se to vidi. I to je za niz država članica EU sad jako važno da vide da smo u ozbiljnom, kredibilnom procesu uspunjavanja toga što je dogovoreno."

Premijer Srbije je rekao da će grupa za implementaciju Briselskog sporazuma ispuniti sve obaveze iz plana, kao i da će Priština takođe uraditi ono što je dogovoreno. Dačić je rekao da očekuje da 18. juna visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File upute zajedničko pismo državama članicama EU i da je do tada važno uraditi što više:

"28. juna, ako Bog da, biće kraj jednog teškog početka. A posle toga bi zaista trebalo da uložimo isto toliko, a siguran sam i više napora, da te pregovore uspešno završimo i da u narednim godinama, sa određenom perspektivom koja je realna, Srbija zaista postane punopravna članica EU."

A premijer Srbije je danas najavio i da će biti formirana radna grupa koja treba da prouči koje zakone bi radi sprovođenja briselskog sporazuma trebalo menjati. Uz ocenu da veći deo zakona treba da promeni kosovska Skupština, Dačić je novinarima u Centru Sava rekao da se planira donošenje Ustavnog zakona kojim bi, verovatno tek na kraju procesa pregovora, bila definisana suštinska autonomija, koja bi bi trebalo da bude važeća za Koso-vo i Metohiju.
XS
SM
MD
LG