Linkovi

Blokirani pregovori Srbije i EU


Zeleno svjetlo Srbiji za otvaranje novih poglavlja pregovora sa Evropskom unijom nije dato ni danas na sastanku Radne grupe za proširenje, susjedstvo i Zapadni Balkan u Briselu. Izostao je konsenzus država članica - jedne iz tehničkih, a druge iz " suštinskih" razloga.

Iako u holandskom predsjedništvu EU ne govore detalje zbog čega nije na skupu postignut traženi konsenzus medju državama članicama, saznaje se da dvije države nisu dale saglasnost- Hrvatska i Velika Britanija.

Holandjani potvrdjuju samo da jedna od država saglasnost ne daje iz "suštinskih" a druga iz tehničnih razloga.

Britanci su, nakon referenduma, očito ostali zatečeni i bez jasnih smjernica kako nastaviti da funkcionišu u tijelima EU do konačnog razdruženja, dok Hrvatska, tvrde izvori bliski holandskom predsjedništvu, još uvijek ima primjedbe na regionalnu jurisdikciju suidova u Srbiji , a uz to i traži veća prava za hrvatsku manjinu.

Današnjim izostankom konsenzusa o otvaranju poglavlja 23 i 24 sa Srbijom, ostaju tek teoretske šanse da bi se ova poglavlja mogla otvoriti do kraja juna i predsjedavanja Holandije Evropskim savjetom.

Sa druge strane, Slovačka, koja od prvog jula preuzima predsjedavanje, proširenje i napredak Srbije u tom procesu smatra jednim od svojih prioriteta.

XS
SM
MD
LG