Linkovi

Porast evroskepticizma, većina protiv pregovora sa Prištinom


U Srbiji raste evroskepticizam, pokazalo je poslednje istraživanje javnog mnenja, koje je sprovela agencija Faktor plus na uzorku hiljadu građana: naspram svega 41 odsto građana koji misle da je Srbiji mesto u EU, čak 46 odsto ispitanika smatra da Srbija neće postati članica EU zbog visoke nacionalno državne cene koju treba da plati.

Posle odluke kosovske skupštine o uzimanju Trepče, 62 odsto građana smatra da Srbija treba da napusti pregovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom u Briselu, dok upola manje – 31 odsto ispitanika misli da pregovori nemaju alternativu.

Kako pokazuje danas predstavljeno istraživanje agencije Faktor plus, među onima koji su za prekid pregovora, 32 odsto smatra da ih treba napustiti dok se ne ponude rešenja koja će uvažiti i srpske interese, dok 30 odsto misli da nije ni trebalo pregovarati, jer je EU na strani Albanaca. Ipak, većina ispitanika, njih 52 odsto, veruje da će pregovori u Briselu biti nastavljeni, izjavio je politički analitičar Dejan Vuk Stanković:

"Kao posledica i kao refleksija, ne samo kosovske priče, nego i opštih kretanja vezanih za regionalne odnose, migrantsku krizu, krizu u EU, po prvi put registrujemo rasr skepticizma u pogledu vrednosnog opredeljenja za EU. Svega 41 odsto građana misli da Srbija treba da postane članica EU."

Predstavljajući rezultate vezane za stav građana o evrointegracijama, Stanković je ocenio da EU sve manje postaje relevantna politička referenca - protiv ulaska u EU je 30 odsto ispitanika, a još 29 odsto nema stav o tome:

"46 posto građana smatra da je malo verovatno da će Srbija postati članica Evropske unije zbog visoke nacionalno-državne cene evrointegracija."

Po istraživanju agencije Faktor plus, samo 14 odsto ispitanika veruje da će Srbija, u razumnom roku od pet do sedam godina postati član EU, ako nastavi da sprovodi reforme i EU ponovo otvori proces proširenja.

A danas je počeo i trodnevni, šesti po redu Beogradski bezbednosni forum, koji će se baviti pitanjima demokratije i krize svetskog poretka. Planirano je da se održi 25 diskusija sa više od 100 govornika i 700 učesnika, predstavnika vlada, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Centralni događaj skupa će biti dijalog o budućnosti albansko-srpskih odnosa i stabilnosti jugoistočne Evrope, a u okviru kojeg će premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama odgovarati na pitanja profesora Univerziteta Kolumbija, Miše Glenija.

XS
SM
MD
LG