Linkovi

Grubješić: Primena sporazuma ključna


Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije
Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije

Pred odluku Brisela o davanju datuma Srbiji za početak pregovora sa EU, potpredsednica Vlade posetila je Berlin i razgovarala sa poslanicima vladajuće CDU/CSU.

Ako sve što je Srbija do sada učinila nije dovoljno za dobijanje datuma, onda neko iz Brisela treba da dođe i objasni srpskom narodu zašto je to tako, izjavio je danas potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić. A pred odluku Brisela, potpredsednica Vlade posetila je Berlin i razgovarala sa poslanicima CDU/CSU.

Poslanici CDU/CSU, koja je vladajuća u nemačkom Bundestagu još nisu doneli odluku o tome hoće li podržati davanje datuma Srbiji za početak pregovora sa EU, izjavila je potpredsednica srpske Vlade Suzana Grubješić nakon današnjeg razgovora sa predstavnicima ove poslaničke grupe.

Grubješić je razgovorala i sa savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za evropska pitanja Nikolausom Majer-Landrutom, a osnovna poruka koju je dobila u Berlinu je da će sve zavisiti od primene briselskog sporazuma:

"Tri ključne stvari mogu da saopštim, a to je da prvo nema novih uslova koji bi se postavili pred Srbiju. Druga stvar je da sve zavisi od implementacije, i treće da će tek na osnovu onoga što bude implementirano do kraja juna Bundestag zauzeti svoj konačni stav i doneti preporuku da se sa Srbijom otpočnu pregovori o pristupanju."

A nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je ocenila da Srbija nije među prvima u primeni evropskog zakonodavstva i da je to još jedan od razloga zbog koga je Srbiji potrebna Evropska unija.
Na obeležavanju početka realizacije pet projekata koje podržava Norveška, Delević je istakla da iako nije članica EU, ova severnoevropska država spada među prvih sedam zemalja u primeni evropskog zakonodavstva:

"Nama tek predstoji transformacija, za koju se nadam da će doneti proces pregovora. Treba nam to što ćemo mi unutra raditi da promenimo sebe, ali nam treba i to ogledalo EU, koje nam govori dokle smo stigli, podseća šta smo ostavili iza sebe i sprečava da nešto zaboravimo ili ostavimo za neki drugi povoljniji ekonomski ili politički trenutak."

Kako je danas u Briselu izjavio ministar telekomunikacija Rasim Ljajić u pregovorima timova Beograda i Prištine nije postignut napredak zbog spora oko pozivnog broja za Prištinu, kao i prisustva srpkog Telekoma na severu Kosova. Po njegovim rečima, rešenje za mobilnu i fiksnu telefoniju treba postići do 15. juna i ukoliko do toga ne dođe pitanje telekomunikacija moraće da rešavaju premijeri Srbije i Kosova.
XS
SM
MD
LG