Linkovi

Preispitivanje plata u javnom sektoru


Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić

Ekonomija je ponovo glavna tema u Srbiji sa pitanjem da li zamrzavati plate i penzije i kako zakrpiti deficit srpskog budžeta.

Stručnjaci Svetske banke podržavaju ideju o zamrzavanju prihoda, a ministar Dinkić najavljuje mere za 15-tak dana.

Lideri stranaka vladajuće koalicije preispitaće u naredne dve nedelje plate u javnom sektoru i efikasnost javnih preduzeća, kako bi se napravila celovita strategija smanjenja deficita državnog budžeta, najavio je danas ministar finansija i privrede Mlađana Dinkić.

Posle sednice skupštinskog Odbora za finansije Dinkić je istakao da se moraju kresati rashodi, kao i da je stav Ministarstva finansija da se nikome ne poveća porez, već da se rashodi usklade sa izvorima novca. "Koliko para, toliko i muzike. Ne možete trošiti ono čega nema", dodao je Dinkić:

"To ukazuje i Fiskalni savet i MMF – da su trenutno plate u javnom sektoru više nego plate u privatnom sektoru. I mi ćemo sigurno predložiti promenu formule za usklađivanje plata u javnom sektoru. Kako će ona izgledati to ćemo na kraju videti, a moj predlog je vežemo sudbinu zaposlenih u javnom sektoru za sudbinu zaposlenih u privatnom sektoru."

A po oceni stručnjaka Svetske banke ponovno smanjenje poreza na zarade koji zadržavaju lokalne samuoprave sa 80 na 40 odsto bio bi najdirektniji i najbolji način da se taj nivo vlasti natera na smanjenje javne potrošnje. Na predstavljanju izveštaja Svetske banke o prihodima i rashodima opština u Srbiji, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović je rekao da je i zamrzavanje penzija i plata u javnom sektoru nešto o čemu treba razmišljati:

"To je svakako jedna pd mera koja treba da se razmotri zato što svi delovi Vlade moraju da daju svoj doprinos u tom prilagođavanju, odnosno u smanjenju ukupnih rashoda. To nije najpopularnija mera, ali ako uzmete u obzir koliko je učešće penzija i zarada u ukupnoj potrošnji – to se stavlja na prvo mesto kao jedan od prioriteta."

Vodeći specijalista Svetske banke za upravljanje javnim sektorom Vilijam Dilindžer je poručio da, s obzirom na fiskalnu situaciju u Srbiji svi nivoi vlasti moraju da se tome prilagode. Ovo nije trenutak za raspravu o tome da li lokalne samouprave imaju više, manje ili dovoljno novca, već na koji način mogu pomoći javnom sektoru, istakao je Dilindžer.
XS
SM
MD
LG