Linkovi

Srbija dočekuje nespremna uredbu o zaštiti podataka o ličnosti


Arhiva - Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Foto: Medijacentar Beograd)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić rekao je da opšta uredba EU o zaštiti podataka uspostavlja novi standard za ovu oblast i nov kvalitet za zaštitu ličnosti, koju je Srbija pokušala da prati ali, ne dovoljno brzo.

"Što se Srbije tiče, uredbu ne dočekujemo spremni i kako valja. Dosta vremena je potrošeno, a da nisu obezbeđene ni elementarne pretpostavke koje bi nas u toj trci učinili koliko-toliko kvalitetnim,” kazao je Šabić i dodao da je potpuno jasno da će ta uredba biti potpuno relevantna za građane Srbije i pogotovu za privredne subjekte.

U zemljama Evropske unije 25. maja počinje direktno da se primenjuje Opšta uredbe EU o zaštiti podataka o ličnosti (General Data Protection Regulation), jedan od najznačajnijih međunarodnih akata u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

"Svi oni koji imaju ideju da rade na evropskom tržištu bilo šta, da se bave marketingom, istraživanjem, kakve god poslovne ambicije imali, treba da znaju da EU ima instrumente kojima će da obezbedi primenu standarda, pa i sankcija,” kazao je poverenik.

Teritorijalno važenje ovog akta je prošireno, pa se Uredba primenjuje i na obradu podataka o ličnosti lica koja se nalaze u EU. To znači da i privredna društva koja imaju poslovno sedište u Srbiji moraju da poštuju pravila Uredbe ako obrađuju podatke o ličnosti lica u EU.

Šabić je objasnio da se trenutno u Srbiji živi u atmosferi gde se ugrožavanje prava na privatnost ne doživljava kao težak delikt.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio kazao je da su globalizacija i razmena podataka nešto što se na nivou EU težilo u prošlosti, ali da je danas potrebna uredba, koja ima za cilj da se kontrolišu osetljive informacije koje građani razmenjuju.

"Istovremeno, uredba stvara uslove za dalji privredni razvoj koji je u ovom momentu reformi u Srbiji zaista značajan. Uredba treba da standardizuje pravila zaštite podataka u vašoj zemlji i ona unosi određena striktna pravila na koji način će se obrađivati lični podaci,” kazao je Oricio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG