Linkovi

Srbija dobila novog zaštitnika građana


Arhiva - Skupština Srbije
Arhiva - Skupština Srbije

Novoizabrani zaštitnik granđa Srbije Zoran Pašalić položio je u četvrtak zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije. Novi ombudsman nije želeo da komentariše rad svog prethodnika, Saše Jankovića koji je bio pod žestokim napadima vladajuće koaliocije tokom svog rada, pošto je Janković "sada političar", a obećao je da će požuriti da reši otvorene predmete.

Pašalića, bivšeg predsednika Prekršajno apelacionog suda predložile su vladajuće Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i Pokret socijalista.

Tekst zakletve zaštitnika građana glasi: "Zaklinjem se da ću svoju dužnost obavljati odgovorno, nepristrasno i nezavisno, u skladu sa Ustavom i zakonom i da ću savesno raditi na zaštiti i unapređenju ljudskih prava i sloboda".

Predsednica Skupštine Srbije, po polaganju zakletve, Pašaliću je poželela srećan i dobar rad u u korist gradjana Srbije.

Opozicija je Pašaliću tokom rasprave zamerila zbog toga što je studirao 13 godina sa prosečnom ocenom 6,72 kao i to što je bio član skupština FK Crvena Zvezda i FK Partizan.

Opozicione Demokratska stranka i Socijaldemokratska stranka predložili su za poziciju novog ombudsmana aktuelnog vršioca funkcije zaštitnika građana Miloša Jankovića, Srspka radikalna stranka predložila je Ekatarinu Marinković, da Pokret „Dosta je bilo“ funkcionera tog pokreta Vojina Biljića.

Predstavnici vladajuće koalicije tokom rasprave koja je prethodila izboru novog ombudsmana, više su govorili o radu bivšeg ombudsmana Saše Jankovića nego o kvalifikacijama svog kandidata.

Za izbor Zorana Pašalića konačno su glasala 142 poslanika, dok je 20 bilo protiv.

Bez komentara o radu svog prethodnika

Zoran Pašalić izjavio je nakon polaganja zakletve da će vršiti funkciju u skladu sa najboljim tradicijama srpskog prava i Ustava Srbije.

Pašalić je novinarima rekao da su svim građanima vrata otvorena i da će moći da dođu u institiciju zaštitnika građana, budu saslušani i da će im se pomoći u skladu sa ovlašćenjima i važećim propisima i Ustavom Srbije.

"Poznati konstitucijalista Aleksis de Tokvil rekao je da je ustav ledena voda koja hladi političku moć i gledaću da u okviru te floskule i delujem", kazao je Pašalić.

Upitan o radu bivšeg ombudsmana Saše Jankovića, on je kazao da je Saša Janković sada političar i da ne može da govorio njemu jer mu članom deset Zakona o zaštitniku građana nije dozvoljeno da daje političke izjave.

On je kazao da sutra ide na svoj novi posao i da će "požuriti" da reši predmete koji nisu rešeni i istakao da za njega svaki predmet ima jednaku težinu.

"Daćete mi malo vremena da pogledam predmet nikada se ni jedan predmet nije izdvajao svi će se predmeti gledati sa podjednakom težinom", rekao je Pašalić upitan o slučaju rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala.

Povodom zahteva poslanika SNS Vladimira Đukanovića da treba da raspusti ceo kabinet on je kazao da mora da upozna ljude i da im nije lako s obzirom na broj predmeta koji rade.

Samostalan organ koji se brine o zaštiti i unapređenju ljudskih i prava

Mandat zaštitnika građana traje pet godina, a ista osoba može najviše dva puta da bude birana na tu funkciju.

Zaštitnik građana nije ovlašćen da kontroliše rad Skupštine Srbije, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava.

Zaštitnik građana podnosi Skupštini redovan godišnji izveštaj u kome se navode podaci o aktivnostima u prethodnoj godini, podaci o uočenim nedostacima u radu organa uprave, kao i predlozi za poboljšanje položaja građana u odnosu na organe uprave.

Zaštitnik građana se stara o zaštiti i unapređenju ljudskih i manjinskih sloboda i prava, kao nezavisan i samostalan organ i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje.

Za zaštitinika građana dva puta je biran Saša Janković. Prvi put na tu funkciju izabran je 2007. godine, a drugi put 4. avgusta 2012. godine.

XS
SM
MD
LG