Linkovi

Srbija dobija "poslušnog" premijera za dva meseca


Arhiva - Premijer i novoizabrani predsednik Srbije, Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinović)
Arhiva - Premijer i novoizabrani predsednik Srbije, Aleksandar Vučić (AP Photo/Darko Vojinović)

Aleksandar Vučić, lider Srpske napredne stranke (SNS), će nakon pobede na predsedničkim izborima naredna dva meseca obavljati dužnost premijera, a poziciju šefa države preuzeće posle 31. maja, jer tada zakonski prestaje mandat njegovog prethodnika Tomislava Nikolića.

Ovaj plan najavio je sam Vučić, u noći izbornog trijumfa, rekavši da će izbor novog predsednika vlade biti za dva meseca, ili neki dan više. I predsednica Skupštine Srbije Maja Gojkovic podsetila je da mandat aktuelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću traje do 31. maja, a da će nakon toga uslediti konsultacije izabranog predsednika sa partijama, kao i izbor mandatara vlade.

U Beogradu se novinari uveliko raspituju kod vladajuće koalicije ko bi mogao biti novi premijer, ali čak i oni političari sa čijim imenima se najviše spekuliše da bi se mogli naći na ovoj funkciji, kažu da će odluka biti na jednoj osobi - Vučiću.

Pa je tako ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić na pitanje da li je zainteresovana za premijersko mesto, rekla da ne želi da priča o tome, jer to ne bi bilo fer prema premijeru, budućem predsedniku, ali ni prema kolegama u Vladi.

"Sešćemo svi zajedno, pretpostavljam. To je njegova odluka (Aleksandra Vučića) on će kao predsednik dati priliku nekom da napravi tu vladu," rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Analitičari predviđaju da će budući premijer biti "slaba" figura i neko ko će sprovoditi odluke lidera SNS Vučića, što nije noviji slučaj na srpskoj političkoj sceni.

"Vlast je u mnogo čemu iracionalna. Vučićeva potreba da bude predsednik republike je savršeno iracionalna, zato što sam po sebi predsednik republike nema nikakvu vlast . Ustavno i zakonski, on je fikus, on je ukras. Ali naravno, to smo već imali u slučaju Miloševića i Tadića, kao i u slučaju Mirka Cvetkovića. Predsednik republike koji kontroliše skupštinu može da uzurpira vlast i da vlada istovremeno i kao predsednik i kao premijer ukoliko postavi potpunog bezveznjaka za premijera i da nastavi da vlada autoritativno i van institucionalno," navodi Zoran Kusovac, analitičar iz Beograda.

On dodaje da je Vučiću ovakav scenario sve vreme i bila ideja, jer njemu "nije bila namera da postane predsednik, a da vođenje vlade i stranke prepusti nekome drugom, nego mu je namera da koncetriše vlast u svojim rukama", navodi Kusovac.

Nikola Burazer, programski direktor u Centru za savremenu politiku se slaže da će Srbija dobiti premijera koji će biti neka vrsta marionete, ali još nije sigurno da li će to biti nestranačka ličnost.

"Uzimajući u obzir da Aleksandar Vučić najverovatnije neće napustiti funkciju predsednika SNS, gotovo je izvesno da ćemo dobiti “slabog” premijera. Najveće otvoreno pitanje jeste da li će biti izabran neko lojalan ili blizak Vučiću ili ćemo imati nestranačkog, “tehničkog” premijera poput Dušana Vujovića ili Ane Brnabić. Verujem da je druga opcija u ovom trenutku izvesnija," kaže Burazer.

On navodi i da ne znamo kakav predizborni dogovor je postignut sa Dačićem i Nikolićem, te su moguća i određena iznenađenja, "mada ona nisu verovatna".

U medijima se kao kandidati pominju aktuelni ministar finansija Dušan Vujović, ministarka Ana Brnabić, ali i visoki funkcioner vladajuće partije i bivši ministar pravde Nikola Selaković, koji je posle prethodnih parlamentarnih izbora ostao bez funkcije u državnom aparatu.

Povodom ovog pitanja često se u javnosti oglašavao i nekadašnji premijer, sada prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je otvoreno izjavio da bi prihvatio tu poziciju ukoliko bi mu bila ponuđena.

Zijad Bećirović, Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana međutim ne vidi figuru budućeg premijera kao slabu.

"Zašto bi Aleksandar Vučić postavio 'slabog premijera'? Upravo je interes novoizabranog predsednika Vučića da postavi najsposobnijeg premijera, eksperta za ekonomiju, stručnjaka za finansije, menadžera," navodi Bećirović.

On objašnjava da Srbiji treba ekonomski ekspert koji nije stranačka ličnost, a koji će biti "usmeren na stvaranje boljih životnih uslova za građane Srbije i koji bi trebao doći iz kruga Srpske napredne stranke (SNS) ili neko blizak toj vodećoj političkoj stranci u Srbiji".

"Predsednik Vučić, a ni Srbija, ne treba predsednika vlade političara, koji će se na dnevnoj osnovi obraćati naciji i objašnjavati šta je urađeno, a šta nije. Tu je Vučić, koji ima iskustvo upravljanja vladom i koji tačno zna kojeg bi profila morao biti budući premijer. Očekivati je da budući premijer Srbije bude nekoga iz sveta ekonomije i finansija, neko dokazan i na međunarodnom nivou, a koji neće imati političke ambicije," kaže Bećirović.

Formalno, nijedan propis ne reguliše rok u kojem je novoizabrani predsednik u obavezi da položi zakletvu, čime i zvanično počinje njegov petogodišnji mandat.

S obzirom na izbornu pobedu i jačinu vladajućih stranaka u parlamentu, očekuje se da vlada pod rukovodstvom novog premijera bude relativno brzo izabrana, što je i najavio novoizabrani predsednik Vučić.

U svakom slučaju, kada Vučić stupi na dužnost predsednika Republike, jedan od prvih njegovih zadataka biće da predloži skupštini mandatara za sastav nove vlade, a skupština bi imala rok od najviše 30 dana da izabere novu vladu, od dana podnošenja ostavke premijera.

Bećirović kaže i da je odabir ministara je isto tako važan i tu je takođe bitna uloga predsednika Vučića da se formira vlada koja bi mogla nastupati kao uigran tim.

"Potrebno je formirati ekspertnu vladu, a ne nikako vladu kao uhljebljenje političarima i stranačkim poslušnicima,"kaže Bećirović.

XS
SM
MD
LG