Linkovi

Srbija do kraja godine dobija strategiju za poglavlje o ekologiji


Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine (Foto: zvaničan sajt Vlade Srbije)

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je u utorak da će Vlada Srbije do kraja godine usvojiti predlog pregovaračke pozicije za poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

Govoreći na konferenciji "Poglavlje 27 - životna sredina: Od politike do implementacije", on je rekao da je predlog pregovaračke pozicije pripremljen godinu dana pre roka, "brže i bolje nego što se mislilo".

Za investicije u projekte u zaštiti životne sredine Srbiji će biti neophodno oko 15 milijardi evra i 560 zaposlenih, umesto predviđenih 250.

"Neću se smiriti dok svaka opština ne bude imala bar jednog zaposlenog radnika, zaduženog da brine o životnom okruženju i inspektora koji će da kontroliše", naglasio je je Trivan i poručio da će biti krivičnih prijava u slučaju nenamenskog trošenja para.

Načelnik odeljenja za EU integracije Sandra Milićević Sperlić rekla je da je neophodno izgraditi 359 postrojenja za prečišćavanje vode i povećati preradu komunalnog otpada jer je 2016. godine preradjivano samo tri odsto". Naglasila je da u Srbiji postoji 3.500 neuredjenih deponija.

Ambasador Švedske u Beogradu Jan Lundin rekao je da je zaštita životne sredine "dugoročan pozitivan, ali mukotrpan proces", ističući da švedska ambasada trećinu svog budžeta troši za rad na zaštiti životne sredine u Srbiji i da je zadovoljan napretkom u toj oblasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG