Linkovi

Brojni problemi mladih u Srbiji


Konferencija u Medija centru povodom obeležavanja Dana mladih u Srbiji

Međunarodni dan mladih obeležen je danas u Srbiji uz osnovnu ocenu da omladina nije prioritet Vlade

Kao i širom sveta - i u Srbiji je danas obeležen Međunarodni dan mladih, i to je bila idealna prilika da se još jednom ukaže na glavne probleme sa kojima se mladi suočavaju - od nezaposlenosti, do života na marginama društva.

Međunarodni dan mladih obeležen je danas u Srbiji uz osnovnu ocenu da omladina nije prioritet Vlade, da se za njih ne izdvaja dovoljno novca, kao i da nisu uključeni u proces donošenja odluka od lokalnog do nacionalnog nivoa. Na današnjem skupu povodom Dana mladih ocenjeno je da bi najvažniji cilj za državu trebalo da bude buđenje mladih i njihovo uključivanje u procese donošenja bitnih odluka:

"Ukoliko mi mlade ljude uspemo da uvedemo u neki aktivizam, da participiraju kvalitetno u ovom društvu, mi nećemo imati “spavače”, mi nećemo imati izgubljene generacije. Imaćemo aktivne generacije koje će same da se izbore i za svoje zaposlenje, koje će same da se izbore i za svoj krov nad glavom", kazao je Goran Radisavljević iz Nacionalne asocijacije praktičara omladinskog rada.

Kako je istaknuto na današnjem skupu, u Srbiji postoji Strategija za mlade i akcioni plan za njenu primenu, ali se od 2007. godine nije odmaklo u promenama: nije precizirano koje lokalne organizacije treba da se staraju o omladini, niti je definisano šta su to interesi mladih. Zbog toga im se, rečeno je danas, nudi da kite jelke, učestvuju u sletovima ili idu na koncerte estradnih umetnika:

"Kada pitate mlade ljude šta je njihov najveći problem – rećiće vam nezaposlenost, loš kvalitet obrazovanja. Rećiće vam nemogućnost putovanja. Ali kada postavimo niz sledećih pitanja – suština je da oni osećaju apatiju. Da se osećaju nemoćno da išta promene. Da čak iako su preduzeli neke korake, da su završili fakultete ili određene škole – ne veruju da na konkursima za posao mogu da dobiju bez veze taj posao", smatra Vukašin Grozdanović iz Krovne organizacije mladih Srbije.

Današnjeg Međunarodnog dana mladih setio se i premijer Srbije Ivica Dačić. U čestitiki izdatoj tim povodom on je istakao da su mladi budućnost i najvažniji potencijal Srbije. A najvažniji zadatak Vlade je da mladima obezbedi kvalitetno obrazovanje i radna mesta, ističe se u saopštenju premijera Srbije.
XS
SM
MD
LG