Linkovi

Dan pobede obeležen u Srbiji


Žena nosi fotografije rodjaka ubijenih u Drugom svetskom ratu za vreme obeležavanja Dana pobede u Beogradu
Žena nosi fotografije rodjaka ubijenih u Drugom svetskom ratu za vreme obeležavanja Dana pobede u Beogradu

Strateško opredeljenje Srbije je da i formalno pripada evropskom prostoru i Evropskoj uniji, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović

Ove godine se obeležava 71. godina od završetka Drugog svetskog rata i 66 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje EU. Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope obeleženi su danas širom Srbije.

Strateško opredeljenje Srbije je da i formalno pripada evropskom prostoru i Evropskoj uniji, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodala da će to u naredne četiri godine strateški opredeliti reformski kurs buduće vlade.

Na otvaranju izložbe fotografija “Primenjena nostalgija”, Joksimović je istakla da nije tačna predrasuda koja postoji u Srbiji da biti proevropski orijentisan i ići ka članstvu u EU znači gubitak nacionalnog ili kulturnog identiteta:

"Naravno, proces nije jednostavan, on zahteva vreme, zahteva reforme. Ali, to je ono što će strateški opredeliti u naredne četiri godine opredeliti reformi kurs buduće vlade, ali očekujem i da ćemo te stepenike na putu evropskih integracija sve brže i uspešnije savladavati."

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport je poručio da je cilj svih koji svakodnevno rade na tome da Srbija postane punopravna članica evropske porodice da dovedu Evropu u Srbiju i Srbiju u Evropu.

Danas imamo priliku da slavimo naše zajedničke uspehe ka tom cilju, rekao je Davenport:

"Dan Evrope je dan kada se prisećamo početka evropske ideje i evropskih načela. A to su solidarnost, mir, zajedničko istorijsko i kulturno nasleđe. I takođe, slavimo kreativnost naših naroda."

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je danas venac na spomenik Neznanom junaku na Avali povodom Dana pobede nad fašizmom. A na centralnoj državnoj ceremoniji u Zrenjaninu i paradi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu, Nikolić je rekao da Srbija stoji čvrsto na putu ka punopravnom članstvu u EU i dodao da kao članica UN, Srbija želi u Evropu da uđe celovita. Tako ili nikako, poručio je Nikolić:

"Uspravne glave stojimo pred svojim kolegama širom sveta. Kroz istoriju smo branili svoje i na to možemo da budemo posebno ponosni. Svoje nismo dali, a tuđe nas nikada nije interesovalo. Između dobra i zla uvek smo birali dobro, mada nam to često nije donosilo dobra".

A na predstavljanju programa za 2016-tu u EU info centru, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport je istakao da se nada da će što pre biti otvarena poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom. On je izjavio da je siguran da će Delegacija EU moći da sarađuje sa svakom novom Vladom Srbije koja želi zemlju brže i efikasnije da vodi ka Evropi.

XS
SM
MD
LG