Linkovi

Miščević i Pejović o saradnji na putu ka EU


Sastanak šefice srpskog pregovaračkog tima Tanje Miščević sa crnogorskim kolegom Aleksandrom Andrijom Pejovićem u Beogradu.

Srbija i Crna Gora mogu jedna drugoj dosta da pomognu na putu ka EU - pre svega razmenom dosadašnjih iskustava u procesu pregovora sa Briselom - zaključili su danas šefovi pregovaračkih timova dve zemlje Tanja Miščevič i Aleksandar Andrija Pejović.

Šefovi pregovaračkih timova za pristupanje Evropskoj uniji Srbije Tanja Miščević i Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović sastali su se danas u Beogradu i tom prilikom najavili da će tokom dvodnevnog susreta dva pregovaračka tima razgovarati o unapređenju saradnje i razmeni iskustava u pripremema i samim pregovorima.

Kako je podsetila Miščević, zajednički rad započet je tokom prvog susreta dva pregovaračka tima prošle godine u Podgorici:

"Jako puno iskustava koje Crna Gora već sada ima u procesu pregovora o članstvu sa EU je do sada preneto u Srbiju. Veliki broj radnih dokumenata na kojima radimo – konsultujemo se sa njima. A mi ćemo danas i sutra upravo o tome razgovarati, kako i dalje da radimo, kako da unapređujemo saradnju, kako da koristimo najbolja iskustva u procesu koji će nesumnjivo dugo trajati."

Pejović je istakao da Crna Gora ima 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja i dodao da može mnogo toga preneti Srbiji, a da od Srbije može da nauči kako teku pripreme za zahtevne oblasti u kojima su Crnoj Gori potrebna dodatna saznanja i ekspretiza:

"Normalno je i očekivano je da u ovom procesu koji je zaista zahtevan i kompleksan, dve zemlje koje zaista jedine pregovaraju trenutno o članstvu, razmenjuju svoja iskustva i saznanja. I upravo je zbog toga za očekivati da danas i sutra imamo jednu plodonosnu, dobru i temeljitu raspravu, kako bismo videli gde jedni drugima možemo, pre svega pomoći."

Za iduću sedmicu najavljen sastanak pregovaračkih timova Srbije i Crne Gore u proširenom sastavu, radi detaljnih razgovara o saradnji radi bržeg i boljeg pregovaranja o zajedničkom cilju, to jest članstvu u EU.

XS
SM
MD
LG