Linkovi

"Odnosi Srbije i CG mogu da budu primer"


Dobri odnosi Srbije i CG (rtcg.me)
Dobri odnosi Srbije i CG (rtcg.me)

Odnosi Srbije i Crne Gore su pravi uzorni odnosi dve suverene države u regionu kome pripadaju, ocenila je danas šefica Pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević, koja je učestvovala na tribini o odnosima Srbije i Crne Gore deset godina posle referenduma.

Uz ocenu da obe zemlje imaju ulazak u Evropsku uniju kao spoljnopolitički prioritet, predstavnici današnje konferencije o odnosima Srbije i Crne Gore su istakli da je saradnja dve zemlje na putu evrointegracija veoma dobra, da su odnosi u uzlaznoj putanji i da mogu biti primer u regionu. Po rečima šefice Pregovaračkog tima Srbije Tanje Miščević Srbija ima veoma dobar adminstratvini kapacitet koji je u stanju da dokaže implementaciju:

"Crna Gora je to ranije započela, 22 poglavlja otvorena, dva privremeno zatvorena. Srbija dva otvorena poglavlja, sa nadom da vrlo brzo ima još otvorenih poglavlja. I sa velikom perspektivom zasnovanoj i baziranoj na dosadašnjoj jako dobroj saradnji uspostavljenoj između pregovaračkih timova, vlada, ali i civilnog društva."

Kako je rekla nekadašnja ministarka evrointegracija u crnogorskoj vladi Gordana Đurović, saradnja je dobra, razmenjuju se informacije i saveti, a postoji i memorandum o saradnji.

Ona je istakla da je za ceo region važno da nastupa jednim glasom, čime će se dobiti bolje pozicije, više strukturnih fondova sutra u članstvu EU, a i bolje pregovaranje danas, u ovim dosta neizvesnim i zahtevnim godinama procesa pregovaranja, kaže Đurović:

"Izbori su svuda oko nas, i izbori su stalno. I mi imamo sličnu situaciju, pripreme za izbore koji nas čekaju u oktobru. Prati se šta se dešava u Srbiji, vrlo je važno da odnosi i najave političkih programa partija koje formiraju izvršnu vlast budu na fonu onoga što su do sada bili dobri idnosi."

Predsednica Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović je rekla da dve države mogu jedan drugoj puno pomoći i u budućnosti da ubrzaju svoj put ka članstvu u EU. Po njenoj oceni od 2012-te je na personalnom nivou došlo do određenog otopljavanja, a broj susreta na najvišem nivou govori u prilog tome da se odnosi odvijaju u ovom trenutku na najvišem mogućem nivou, rekla je Joksimović.

XS
SM
MD
LG