Linkovi

"Srbija ne može da spreči članstvo Kosova u UNESKO"


Kosovo će postati član UNESKO-a i Srbija to ne može da spreči, ali može da odloži, zaključeno je na tribini UNESKO i srpsko kulturno nasleđe koja je održana u četvrtak u Prištini. Na skupu je rečeno da je Kosovo u obavezi da ispuni odredbe Ahtisarijevog plana koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu i njeno nasleđe.

Savetnik Vlade Kosova za kulturno nasleđe Dimitris Muskopulos rekao je da je najveće pitanje za učlanjenje Kosova u UNESKO zaštita srpskog verskog kulturnog nasleđa. Muskopulos koji je insistirao da bude citiran kao neko ko govori u svoje lično ime, a ne kao savetnik u kosovskim institucijama, kazao je da Kosovo mora u potpunosti da primeni odredbe Ahtisarijevog plana kada je u pitanju odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC). On je pojasnio da su prilikom ukidanja nadgledane nezavisnosti Kosova, neke odredbe Ahtisarijevog plana izbačene iz zakonskog okvira Kosova.

„Crkva želi primenu Ahtisarijevog plana onako kakav je u originalu, a Vlada Kosova se složila da to uradi zbog prijave za članstvo u UNESKO. Oni su to uradili u formi pisma koje su poslali članicama UNESKO-a gde su dali određena obećanja međunarodnoj zajednici“, rekao je Muskopulos.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko smatra da Srbija dugoročno gledano ne može da spreči učlanjenje Kosova u UNESKO jer, kako kaže, raste raspoloženje međunarodne zajednice da se pitanje Kosova reši i da ono dobije puni suverenitet kao svaka nezavisna država.

Ona smatra da je kulturno nasleđe Kosova uključujući i nasleđe SPC „previše ispolitizovano i da bi trebalo razdvojiti politička i pitanja kulturnog nasleđa“. Biserko je kazala da ta politizacija uglavnom dolazi iz Beograda, koji na taj način želi da spreči članstvo Kosova u Ujedinjene nacije i ostale međunarodne organizacije.

Pre svega kulturno nasleđe Kosova je zajedničko, a i svetsko i treba da bude deo identiteta i jednih i drugih. Na žalost do sada to nije tretirano tako ni sa jedne ni sa druge strane zato što je ta politizacija koja traje već tri decenije sprečila jedan razuman odnos prema kulturnom nasleđu Kosova“, rekla je Biserko.

Prištinski publicista i analitičar Škeljzen Malići smatra da Srbi i SPC nemaju razloga da strahuju od članstva Kosova u UNESKO, već kako je kazao naprotiv. Po njegovim rečima u tom slučaju se kosovske institucije obavezuju da će štiti kompletno kulturno nasleđe, kao što su to činile za vreme autonomije u bivšoj SFRJ.

„Učlanjenjem u UNESKO Kosovo se obavezuje da će poštovati te međunarodne standarde u svim tim oblastima, ne samo za zaštitu manastira nego celokupnog kulturnog nasleđa Ksoova koje je kompleksno“, kazao je Malići.

Tribinu na temu „UNESKO i srpsko kulturno nasleđe“ orgnizovao je Multimedijalni centar u Prištini, a govorio je i Aleksandar Pavlović iz beogradskog instituta za filozofiju i društvenu teoriju.

XS
SM
MD
LG