Linkovi

Hamond u Beogradu: Podrška reformama


Srpski premijer Vučić dočekuje britanskog sekretara spoljnih poslova Filipa Hamonda u Beogradu, 15. januara 2015.
Srpski premijer Vučić dočekuje britanskog sekretara spoljnih poslova Filipa Hamonda u Beogradu, 15. januara 2015.

Turneju po regionu ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond započeo je danas u Beogradu razgovorima sa najvišim zvaničnicima Srbije.

Jedan od glavnih uslova za otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU je primena Briselskog sporazuma, poručio je danas u Beogradu šef britanske diplomatije Filip Hamond.

Posle susreta za premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem Hamond je na konferenciji za novinare rekao da Velika Britanija ceni tešku i hrabru odluku Vlade Srbije da reformiše ekonomiju, kako bi bila konkurentnija i mogla da postane deo evropske ekonomije:

"Želimo da vidimo otvaranje pregovaračkog procesa što pre. Momentum je sve u politici i održavane momentuma na putu evropskih integracija je jako važan. I što pre otvorimo prvo poglavlje u pregovorima – to bolje."

Premijer Srbije je rekao da je razgovarano o tome šta je potrebno da se otvore pregovaračka poglavlja 35, 32 i 24 sa Evropskom unijom i istakao da je zahvalan Hamondu što je poštovao Srbiju i prezentovao mu viziju EU iz ugla Velike Britanije.

Po rečima Vučića, do otvaranja poglavlja može doći brzo, ali da to zavisi od Srbije:

"Srbija je na evropskom putu. Srbija od tog puta ne odustaje i verujemo da ćemo, pored širokih i značajnih, i rekao bih od svih relevatnih faktora u svetu pozdravljenih reformi koje smo započeli na ekonomskom nivou, mnogo toga uspeti da popravimo i uradimo na političkom nivou u 2015-toj godini".

Ministar inostranih poslova Velike Britanije je danas rekao i da je predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju prilika da Srbija pokaže svoje mogućnosti i spremnost da deluje kao deo međunarodne zajednice, u skladu sa evropskim vrednostima. Znam da će OEBS efikasno funkcionisati tokom predsedavanja Srbije, rekao je Hamond.

XS
SM
MD
LG