Linkovi

Bramerc očekuje nastavak saradnje


Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc tokom susreta u Vladi Srbije.
Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc tokom susreta u Vladi Srbije.

Glavni tužilac Haškog tribunala je sa zvaničnicima u Beogradu pre svega razgovarao o razotkrivanju mreže jataka haških optuženika.

Pred izveštaj koji će u novembru podneti Savetu bezbednosti UN, glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc posetio je Beograd, gde je sa srpskim zvaničnicima razgovorao o nastavku saradnje Beograda i Haga, a pre svega na razotkrivanju mreže jataka haških optuženika.

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc izjavio je tokom današnje posete Beogradu i razgovora sa srpskim tužiocem Vladimirom Vukčevićem da očekuje napredak istrage o mreži jataka i pomagača optuženim za ratne zločine. Kako je ocenio Bramerc došlo do određenog razvoja u istražnim aktivnostima srpskih organa, ali je haški tužilac istovremeno podsetio da je u poslednjih pola godine do godinu govorio da bi više trebalo da se uradi u vezi sa istragom o mreži jataka:

Mi ćemo narednih dana pratiti i dobiti nove informacije o aktivnostima na istrazi mreže jataka. Nadam se i da ćemo ostvariti napredak i u većini zaostalih pitanja, a nove informacije koje sam danas dobio su veoma obećavajuće”, istakao je Bramerc.

Tokom posete Serž Bramerc se sastao ministrom odbrane Aleksandrom Vučićem, kao i sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, od koga je dobio uveravanja da će slediti istu politiku kao kada je bio u prethodnoj vladi bio samo ministar policije:

“Mogu da zaključim nakon sastanaka sa predstavnicima nove vlade da će se saradnja nastaviti kao i do sada i da je to ono što smo uglavnom i očekivali”, izjavio je Bramerc.

Glavni tužilac Tribunala u Hagu je ukazao da bi saradnja Srbije i BiH u vezi sa otkrivanjem ratnih zločina mogla da bude bolja. Po njegovim rečima što se više približava završetak rada Haškog tribunala, to je bitnije da regionalna saradnja funkcioniše, jer, kako je rekao Bramerc, ima još mnogo slučajeva koje treba rešiti.
XS
SM
MD
LG