Linkovi

Obeležena godišnjica bombardovanja


Protest povodom obeležavanja 16. godišnjice NATO bombardovanja
Protest povodom obeležavanja 16. godišnjice NATO bombardovanja

U mnogim gradovima Srbije obeležena je 16-ta godišnjica NATO bombardovanja; Predsednik Tomislav Nikolić poručio da je Srbija, braneći sebe, branila i međunarodni princip celovitosti svake suverene zemlje

Na današnji dan pre 16 godina započelo je NATO bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije, kada je tokom 79 dana vazdušne kampanje ubijeno više od 2.500 ljudi, a ranjeno i povređeno oko 12.500 ljudi

U mnogim gradovima Srbije danas je obeležena 16-ta godišnjica NATO bombardovanja – ministar odbrane Bratislav Gašić prisustvovao je komemorativnom skupu u kruševačkoj kasarni "Rasina", ministar policije Nebojša Stefanović je odao poštu poginulim pripadnicima MUP tokom bombardovanja 1999. godine, dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio venac na Spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Aleksincu. Tom prilikom on je poručio da je Srbija, braneći sebe, branila i međunarodni princip celovitosti svake suverene zemlje na svetu:

"Branili smo pravo i pravdu, međunarodne zakone, povelje, institucije pred kojima bi trebalo da smo svi jednaki. Upozoravali smo i tada da presedan nad Srbijom otvara Pandorinu kutiju sa strašnim posledicama po međunarodnu zajednicu."

A predstavnici Demokratske stranke Srbije su danas u ministarstvima spoljnih poslova i odbrane predali zahtev za raspisivanje referenduma o sporazumu IPAP koji je potpisan prošle nedelje između Srbije i NATO. U okviru obeležavanja godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, čelnik DSS-a Dušan Proroković je izjavio je da je stranka uputila i javni proglas u kome upozorava na moguće posledice potpisivanja sporazuma IPAP:

"Prva posledica se tiče mogućnosti korišćenja njene teritorije i vazdušnog prostora za buduće akcije NATO-a protiv Rusije u crnomorskom basenu, što se kosi sa našim političkim, ekonomskim i energetskim interesima. Druga stvar je davanje naših kapaciteta i infrastrukture za prisustvo i uvežbavanje oružanih snaga NATO-a."

Predvođeni Vojislavom Šešeljem, članovi i simpatizeri Srpske radikalne stranke održali su danas skup ispred porušene zgrade Generalštaba, a lider SRS je poručio da se srpski radikali i narod nikada neće pomiriti sa ulaskom Srbije u NATO i EU. Na protestu su zapaljene zastave Sjedinjenih Država, Evropske unije i Kosova, a Šešelj je tom prilikom izjavio da je Srbiji je mesto na Istoku, u integraciji sa Rusijom i ostalim prijateljskim zemljama.

XS
SM
MD
LG