Linkovi

Policija sprečila miting radikala u Hrtkovcima, u Jarku incident


Kordon policije na prilazu Hrtkovcima.

Miting koji je Srpska radikalna stranka želela da u nedelju održi u Hrtkovci nije održan. Dan su oko tog vojvođanskog sela obeležile policijske blokade, a u Hrtkovce su mogli da uđu samo meštani nakon legitimisanja. Radikali su se okupili u susednom selu Jarak, gde su napali pripadnike LDP-a, koji su nosili transparent "Šešelj ratni zločinac".

Nakon što su jake policijske snage blokirale sve prilaze Hrtkovcima, aktivisti SRS, predvođeni liderom stranke Vojislavom Šešeljem, su se okupili u susednom selu Jarak. Šešelj je izjavio da je došao da provocira režim, a ne Hrvate. Nakon kraćeg boravka u Jarku, radikali su se razišli i nisu ni pokušali da prođu do Hrtkovaca.

Podsetimo, vlasti su zabranile i najavljeni miting radikala, i okupljanja pristalica demokratske opozicije. Šešeljeva SRS želela je da održi skup u Hrtkovcima, mestu u kome je Šešelj na današnji dan 1992. godine održao skup na kome je pročitao spisak sedam "nelojalnih" Hrvata, koji su odmah morali da se isele iz svojih kuća. Taj skup Haški tribunal je u svojoj presudi, u kojoj Šešelja progralaša krivim, označio kao početak progona Hrvata iz tog mesta.

Nakon što je Šešelj najavio skup u Hrtkovcima, opozicione DS, LSV, LDP takođe su zakazale okupljanje u tom mestu, da bi "zaštitile građane", pa je policija je zabranila sva okupljanja u tom mestu.

Fizički napad zbog transparenta "Šešelj ratni zločinac"

U Jarku se dogodio incident, kada je člana Predsedništva LDP-a Đorđa Žujovića napala grupa radikala.

Žujović je u megafon rekao: "Šešelj je ratni zločinac, to treba cela Srbija da zna", na šta mu je jedan od okupljenih radikala prišao s leđa i udario ga pesnicom u glavu, prenose mediji.

Članovi LDP-a sa transparentom u selu Jarak, u blizini Hrkovaca. (Foto: LDP, Fejsbuk stranica)
Članovi LDP-a sa transparentom u selu Jarak, u blizini Hrkovaca. (Foto: LDP, Fejsbuk stranica)

"Nas desetak je mirno došlo i razvilo transparent 'Šešelj ratni zločinac'. Tada je došlo do koškanja, radikali su pokušali da ga nam otmu i tada me je neko udario s leđa. Imamo sve snimljeno na kameri", kazao je Žujović.

On je zadobio nekoliko udaraca, a zatim su se umešali i drugi radikali sprečavajući veći sukob. Žujović je potom, uz pratnju policije, izveden iz naselja.

Policija je saopštila da intenzivno traga za napadačem na člana LDP-a, a ministar Nebojša Stefanović naredio je i istragu koja treba da utvrdi da li je prilikom incidenta bilo propusta u radu policije. Ako se pokaže da to jeste slučaj i da pripadnici policije nisu preduzeli sve neophodne mere da bi sprečili incident, protiv njih će biti preduzete disciplinske mere, kaže se u saopštenju MUP-a.

Radikali: Hteli smo da provociramo vlast, a ne Hrvate

Lider radikala Vojislav Šeselj je poručio da su današnje aktivnosti SRS-a bile provokacija vlasti, ne Hrvata i da nije bilo potrebe za angažovanjem policije.

Niko u Hrtkovcima, ni ljudi, ni imovina nisu bili ugroženi, a radikali su prosto hteli da održe "radikalski đurđevdanski uranak", rekao je Ssešelj brojnim srpskim i hrvatskim novinarima okupljenim u selu Jarak, nadomak Hrtkovaca.

Šešelj je rekao da su laži i insinuacije sve ono što se priča o skupu 1992. godine, te da i spisak koji se pominje u vezi sa tim uopšte nije on ni pročitao, već jedna devojka. Tvrdi da se nije ni radilo o spisku koga treba proterati, već o onima koji su napustili Hrtkovce i otišli da služe u "zengama".

"Nikada niko nije iz Htrkovaca proteran, već je bilo onih koji su zamenili imovinu, sve to overili kod hrvatskih i srpskih vlasti, a sve je rađeno posredstvom Rimokatoličke crkve", kaže Šešelj.

On je ponovio da bi miting u Hrtkovcima prošao bez ikakvog incidenta, da državi ovo nije trebalo i da se ovde "izblamirala".

Nakon obraćanja novinarima, Šešelj je prišao kordonu policije, na kratko porazgovarao sa njima, izneo da nije ni bilo potrebe da budu tu, i da nikakvih problema u Hrtkovcima ne bi bilo. Šešelj se nakon toga zaputio kolima ka Beogradu, a radikali su se razišli.

Pripadnici policije na prilazu Hrtkovcima
Pripadnici policije na prilazu Hrtkovcima

"Ili ćemo blokirati čitava mesta, ili zatvoriti ratne zločince"

Članovi LSV-a predvođeni predsednikom stranke Nenadom Čankom zaustavljeni su nadomak Rume, gde im policija nije dozvolila da stignu ni do Jarka.

Čanak je pozdravio to što je država sprečila da se skup radikala održi u Hrtkovcima i objasnio da je namera članova LSV-a bila je da zaštite stanovnike Hrtkovaca.

"Ali, ovo je upozorenje da moramo da napravimo jasan izbor - ili ćemo zatvarati čitava mesta, ili ćemo zatvoriti - na prste jedne ruke da se izbroji - ratnih zločinaca", rekao je Čanak novinarima. "To je ustvari izbor koji ova zemlja ima - da li će da se suoči sa svojom prošlošću i zločinima činjenim u njeno ime, ili će ovakvim ogromnim i po mom mišljenju nepotrebnim akcijama, da onemogućava normalan život ljudi".

Policija je sprečila i nekoliko poslanika opozicione Demokratske stranke da priđu Hrtkovcima. Oni su zaustavljeni na naplatnoj rampi kod Rume, a poslanik te stranke Balša, rekao je da je skandalozno to što je"Aleksandru Vučiću lakše da se blokiraju tri sela i više od pola Rume, nego da se jedan ratni zločinac spreči u nameri da ostvari svoje".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG