Linkovi

Manje azilanata iz Srbije


Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otvorio je forum Regionalne inicijative za migracije, azil i izbegla lica (MARRI) u Beogradu, 3. aprila 2012.
Zamenik predsednika Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić otvorio je forum Regionalne inicijative za migracije, azil i izbegla lica (MARRI) u Beogradu, 3. aprila 2012.

U prošloj godini za osam odsto je smanjen broj građana Srbije koji su zatražili azila u nekoj zemalja EU, dok je u istom periodu znatno povećan broj stranih državljana koji su tražili azil u Srbiji, kao i broj ilegalnih ulazaka u Srbiju.

Tokom 2011. godine 4.579 građana zatražilo je azil u zemljama EU, što je oko osam odsto manje nego 2010., izjavio je danas srpski ministar policije Ivica Dačić i dodao da Srbija sprovodi uspešne mere za smanjenje broja azilanata u zemljama EU.

Na sastanku Regionalne inicijative za migracije, azil i izbegla lica Dačić je rekao i da u 2010. godini broj podnosilaca zahteva za azil u Srbiji drastično je povećan u odnosu na raniji period:

"Oko dve trećine tražilaca azila čine državljani Avganistana, pa Pakistana i Palestine, koji su inače i najbrojniji ilegalni migranti na teritoriji Srbije. Samo u 2011-toj godini 3.132 strana državljana su izrazila nameru da traže azil u Srbiji. U ovoj godini taj broj iznosi preko 300."

Po podacima koje izneo Dačić poslednjih godina je jako povećan i broj ilegalnih prelazaka na teritoriji Srbije: u 2009-toj bilo je oko 2.000 ilegalnih prelazaka, a u 2011-toj više od pet hiljada.

Kako je rekao Sadik Ahmetović, ministar policije BiH, koja će od Srbije preuzeti predsedavanje MARRI inicijativom, problem migracija i azila je veoma važno pitanje, posebno kada je u pitanju bezbednost:

"U proteklom periodu u okviru MARRI inicijative postigli smo ogroman napredak kroz izmenu zakonske regulative i rezultat svega toga je i bezvizni režim za zemlje zapadnig Balkana", kaže Ahmetović.

Prioritet BiH u njenom predsedavanju biće stvaranje novih mogućnosti i saradnje zemalja regiona u oblasti legalnih, ili ekonomskih migracija, kao i stvaranje uslova za protok i fluktuaciju mladih bez velikih barijera.

XS
SM
MD
LG