Linkovi

Austrija za otvaranje novih poglavlja


Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i srpski premijer Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu
Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i srpski premijer Aleksandar Vučić tokom susreta u Beogradu

Šef austrijske diplomatije i premijer Srbije predstavili su akcioni plan saradnje dve zemlje, koji predviđa nastavak podrške Austrije evropskom putu Srbije, kao i saradnju po pitanju izbegličke krize.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Austrija podržava Srbiju na putu evropskih integracija i otvaranje novih poglavlja, ne samo 23 i 24, već i 5, 15, 25 i 26, koja se odnose na javne nabavke, energetiku, nauku, istraživanja, obrazovanje i kulturu.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, govorio i o izbegličkoj krizi i istakao da Srbija neće podizati zidove i ograde, ali će umeti da zaštiti svoje granice. Austrija je planirala da ove godine primi nešto manje od 40 hiljada izbeglica, što, po rečima Vučića, može da znači da će Slovenija i Hrvatska zatvoriti svoje granice:

"I onda ostaje da se vidi kakva će naša reakcija da bude. Mi smo u veoma bliskom kontaktu sa našim autrijskim prijateljima i uvek ćemo umeti da donesemo najbolju moguću odluku, koja će se rukovoditi i evropskim načelima, ali koja će se rukovoditi i zaštitom naših državnih i nacionalnih interesa."

O migrantskoj krizi Sebastijan Kurc je danas u Beogradu razgovarao i sa kolegom, ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem, koji je rekao da ukoliko pojedine zemlje na balkanskoj ruti zatvore granice za izbeglice i Srbija će biti prinuđena da primeni takvu odluku na granici sa Makedonijom. Migranti ne mogu da budu stacionirani u Srbiji, dodao je Dačić:

"Mi smo zahvalni Austriji što nas informiše o problemima koje ima i nekim mogućim potezima. Veoma je važno da na toj balkanskoj ruti postoji dobra razmena informacija o tome šta će se raditi. Jer, nažalost, to jeste sistem spojenih sudova."

Sebastijan Kurc je izjavio da Austrija ne može neograničeno da prima izbeglice, zbog čega je utvrđeno da ta zemlja ove godine može prihvatiti 37.500 migranata. To znači da se će se duž izbegličke rute na Zapadnom Balkanu razviti nova situacija, rekao je Kurc i dodao da ne veruje da će masa izbeglica poželeti da ostane u Srbiji.

XS
SM
MD
LG