Linkovi

Srbija: Lako dobijanje dozvola, korupcija problem


Po lakoći dobijanja dozvola za gradnju, Srbija je danas u rangu sa SAD i Finske, a ispred Holandije ili Švajcarske, izjavio je danas američki ambasador Kajl Skot i dodao da je za poslednjih 15 godina USAID uložila više od 350 miliona dolara kao podršku ekonomskom razvoju Srbije.

Korupcija je, sa jedne strane u padu, ali sa druge strane polovina privrednika u Srbiji ocenjuje da korupcija ugrožava njihovo poslovanje – pokazali su rezultati ankete sprovedene u 1.032 preduzeća, u okviru projekta USAID-a za bolje uslove poslovanja.

Na današnjem predstavljanju rezultata istrazivanja, američki ambasador Kajl Skot je rekao da većina ispitanika navodi da se i dalje suočavaju sa problemima poput parafiskalnih nameta, administrativnih procedura i neadekvatnog pristupa izvorima finasiranja:

"Rezultati ovogodišnje ankete pokazuju da 40 odsto preduzeća veruju da administrativni troškovi izgradnje sada su na razumnom nivou. U poređenju sa samo 16 odsto njih 2013. godine. Srbija je po lakoći dobijanja dozvola za gradnju napredovala sa 139. na 36. mesto liste doing buisnes – lakoće poslovanja Svetske banke."

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović je najavila da će neke administrativne takse biti ukinute, a neke smanjene. Problem parafiskalnih nameta će biti rešen ove i sledeće godine, dodala je Zorana Mihajlović:

"Postoje stvari koje mi sada već radimo, i rekla bih da su obe negde već detektovane kroz ovu anketu – a to je, pre svega visina administrativnih taksi. Na kojima već radimo sa Ministarstvom finansija. Za one koje zanima šta to znači – sigurno je da će određene takse biti ukinute, a određene takse smanjene."

Rezultati ankete među privrednicima pokazuju da je ove godine gotovo dve trećine preduzetnika zadržao isti broj zaposlenih kao lane, 23 odsto je angažovao nove radnike, a 12 odsto smanjio broj zaposlenih. Predsednik PKS Marko Čadež je naveo da je ove godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 5,2 odsto i povećanje izvoza od 10,1 odsto, u poređenju sa 2015. godinom.

XS
SM
MD
LG