Linkovi

Srbija 77., CG 92. na listi UN o ispunjenju ciljeva održivog razvoja


Logo UN
Logo UN

Više od 60 odsto nacija u svetu trebalo bi da ispuni neke od ciljeva u oblasti zdravstva postavljenih u okviru Programa Ujedinjenih nacija za održivi razvoj do 2030. Između ostalog, ti ciljevi podrazumevaju smanjenje smrtnosti kod dece I majki od malarije. Ipak, manje od 5 odsto zemalja će uspeti da smanji broj gojazne dece, oboljevanja od tuberkuloze I smrtnosti u saobraćaju.

U analizi časopisa “The Lancet” navodi se da su na vrhu liste od 188 zemalja Singapur, Island I Švedska. Od zemalja Zapadnog Balkana najbolje se kotira Hrvatska, na 42. mestu. Makedonija je 76., Srbija 77. Crna Gora je na 92. mestu, Bosna I Hercegovina na 93. Prema ovoj listi, Avganistan je najmanje napredovao u ispunjavanju globalnih ciljeva održivog razvoja.

Ovaj izveštaj, koji je finansirala Fondacija Bila I Melinde Gejts, trebalo bi da pomogne zemljama da definišu svoje politike u oblasti održivog razvoja I da reše probleme u domenu zdravstva. Objavljen je pred 72. sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija koja će biti održana u septembru u Njujorku.

XS
SM
MD
LG