Linkovi

Srbija će se ponovo se kandidovati za Izvršni savet UNESCO


Generalna direktorka UNESKO Odri Azule i premijerka Srbije Ana Brnabić, Foto: video grab
Generalna direktorka UNESKO Odri Azule i premijerka Srbije Ana Brnabić, Foto: video grab

Generalna direktorka Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) Odri Azule ukazala je u petak na značaj medijske i informacione pismenosti u savremenom digitalnom dobu jer, između ostalog, doprinose razdvajanju istine od neistine, razvoju kritičkog i slobodnog mišljenja, a samim tim i demokratije.

U uvodnoj reči na skupu "Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu", Odri Azule je izrazila zadovoljstvo što se on održava u "zemlji gde smo mnogo radili na temu slobode izražavanja 90-ih godina", jer je obrazovanje najbolja investicija kako bi se održala demokratija i kako bi demokratija bila otporna.

"Nema mira bez slobode izražavanja, slobode medija", rekla je ona i dodala da se upravo u raspravama ogleda bogatstvo demokratije.

"Lažne vesti su ogledalo gde se nalazi kolektivna svest. Masovni mediji i internet umnogostručili su fenomen lažnih vesti i zato moramo raditi na medijskoj pismenosti kao alatu emancipacije", rekla je Azule.

Ona je ocenila da je u sadašnjem digitalnom dobu, kada se svaka godina broji kao dve, važno promisliti novu doktrinu obrazovanja, medijsku i informatičku pismenost. Sve to je, kako je dodala, važno i za slobodu mišljenja, izražavanja, jer oni daju kapacitet pluralizmu i dijalogu a samim tim i snagu demokratiji.

Azule je dodala da je sa čelnicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić razgovarala o pitanjima od velikog značaja - obrazovanju i potrebi da se ponovo promisle obrazovne politke u vreme industrijske revolucije.

Generalna direktorka Azule je rekla da je Srbija, kao član Izvršnog saveta, velika podrška njenim naporima za reformu UNESKO.

Srbija je odgovorna i pozudana članica Uneska, a kako bi jače doprinosila njenom radu ponovo će se kandidovati za Izvršni savet te, kako je zovu, intelektualne grane UN, izjavio je ministar Ivica Dačić.

"Srbija želi što blize i više da sarađuje sa Uneskom na svim poljima kao i u realizaciji sveukupne Agende održivog razvoja 2030", rekao je Dačić novinarima nakon prvog dela skupa koji pokazuje spremnost Srbije da doprinese realizaciji globalnih prioriteta i ciljeva Uneska i ukaže na važnost medijske i informacione pismenosti.

Podsetio je da je Srbija svoj anagazman u Unesku pokazala i kroz članstvo u Savetu, kao potpredsednica i da će se kandidovati za rezibor kako bi nastavila da daje svoj doprinos.

Međunarodni konsultativni sastanak u oblasti medijske i informacione pismenosti kojoj prisustvuju predstavnici Uneska i Vlade Srbije i medijske i akademske zajednice, a ovo je prvi u nizu međunarodnih sastanaka na kojem učestvuje 32 eksperata iz celog sveta u oblasti medija, obrazovanja, informacionih i komunikacionih tehnologija koji će raditi na pripremi „Beogradskih smernica za Nacrt globalnih standarda za kurikulume za medijsku i informacionu pismenost”.

XS
SM
MD
LG