Linkovi

Srbi uneli badnjak u Djakovicu


Raseljeni Srbi iz Đakovice posetili su na Badnji dan Hram uspenja presvete Bogorodice u ovom gradu i posle dve godine u portu uneli badnjak. Dogadjaj je protekao bez većih incidenata.

Nekoliko desetina Abanaca pokušalo je kao i prethodnih godina da spreči da raseljeni udju u dvoriste hrama, ali im policija to nije dozvolila.

I pored protesta nekoliko desetina Albanaca autobus sa raseljenim Đakovčanima, u pratnji Kosovske policije, ušao je u Hram Uspenja presvete Bogorodice neoštećen, za razliku od prehdne dve godine, kada su raseljeni bili kamenovani i nisu mogli da uđu u crkvu i obeleže Badnji dan. Policija je danas Albance koji su uzvikivali parole “Ne damo Djakovicu”, “Ovde nema mesta Srbiji”, “Đakovica je naša”, sprečila da dođu do manastirske kapije, a u svakoj ulici koja je vodila prema Hramu Uspenja presvete Bogorodice bilo je pojačano prisustvo policije.

Drugih incidenata nije bilo, a prethodno je gradonačelnica Đakovice Mimoza Kusari Ljilja pozvala građane na miran protest, ocenivši da je pravo na protest jednako pravu na slobodu kretanja. Ona je na Fejsbuku napisala da je Đakovica "vrlo skupo platila" sve procese na Kosovu, ali da je vreme da se postepeno vrati normalnosti. Raseljeni Đakovčani zadržali su se u crkvi oko pola sata, a sa njima je bio i predsednik Srpske liste Slavko Simić.

I policija u Đakovici saopštila je da je poseta raseljenih Srba crkvi Presvete Bogorodice u tom gradu protekla mirno.

"Sve je prošlo bez incidenata. Policija je preduzela mere da obezbedi slobodu kretanja. Protestu je prisustvovalo oko 30 građana koji su se nakon okončanja verskih obreda razišli u miru", rekao je komandant Policijske stanice u Đakovici Krist Đokaj i dodao da je jedna osoba privedena zbog ometanja javnog reda i mira.

Poslednji dan Božićnog posta kojim se vernici pripremaju za proslavu praznika rođenja Isusa Hrista na celom Kosovu je počeo sečom Badnjaka, a u kasnim popodnevnim satima u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve organizovano je i loženje badnjaka.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić prisustvovaće na Badnje veče večernjem bogosluženju u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, koje će služiti episkop raško - prizrenski i kosovsko - metohijski Teodosije, a sutra će prisustvovati svetoj Božićnoj liturgiji u manastiru Visoki Dečani.

Predsednica Kosova Atifeta Jahjaga uputila je čestitku povodom Božića vladiki Teodosiju i pravoslavnim vernicima. "Neka ovo Badnje veče i Božić, kao i godina koja je pred nama, donesu svima snage, upornosti i istrajnosti do ostvarenja naših zacrtanih ciljeva i uspeha", navodi se u čestitki predsednice Kosova Atifete Jahjage.

XS
SM
MD
LG