Linkovi

Srbi u Gnjilanu tvrde da im je opština srušila kuću bez najave


Plac na kojem je srušena kuća porodice Menković
Plac na kojem je srušena kuća porodice Menković

U multietničkom selu Cernica nedaleko od Gnjilana, bez prethodnog upozorenja, Opština Gnjilane srušila je kuću porodice Menković. Ovu porodicu i porušenu kuću obišao je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić koji je obećao pravnu pomoć i izgradnju nove kuće.

Menkovići su kuću u Cernici koja je jutros srušena sagradili 1996. godine na placu koji su dobili od tadašnje Mesne zajednice Cernica. Međutim plac nisu odmah uknjižili. Nakon 1999. godine podneli su zahtev za uknjiženje opštini Gnjilane, koja ih je odbila, nakon čega su žalbu uputili Vrhovnom sudu Kosova, na čiji odgovor još uvek čekaju.

Šestočlana porodica Menković inače nije živela u ovoj kući koja se nalazila u takozvanoj gornjoj mahali, delu sela gde su nastanjeni samo Albanci.

„Kuća je u procesu legalizacije u Prištini, u Vrhovnom sudu. Međutim nisam dobio nikakvo obeveštenje, ništa. Samo sam od komšije čuo da mi ruše kuću. Došao sam ovde i sudski izvršitelji su me oterali odavde i rekli mi da ne smem da budem tu, jer je to društvena imovina'', rekao je novinarima Jovica Menković.

Cernicu je obišao ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić, koji je obećao pomoć Menkovićima, koji trenutno žive kao podstanari.​

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić na mestu srušene kuće porodice Menković
Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić na mestu srušene kuće porodice Menković

„Ministarstvo za zajednice i povratak će u sklаdu sa zakonom i procedurama koje su na snazi i koje postoje, obezbediti porodici Menković krov nad glavom. To ne ne znači da ćemo odustati od pravne borbe za ovaj slučaj, to jest nećemo odustati ni da nadoknada štete bude konačna odluka”, rekao je Jevtić.

Direktor Inspekcijske službe u Opštini Gnjilane Nevzat Rušiti izjavio je za portal Kossev da je zahtev za rušenje kuće opština Gnjilane dobila od albanskog predstavnika sela Cernica i da je kuća bila sagrađenja na društvenoj svojini.

Ministar Jevtić kaže da je to nedopustivo.

“Nešto što je sagrađeno pre 24 godine nikako ne može da bude na ovaj način rešavano i u tom pravnom smislu, jer dokle god ne postoji pravosnažna odluka, a ona dakle u ovom trenutku ne postoji, opština je bila dužna da sačeka sve one procedure koje su vezane i za žalbu samog Jovice i njegove porodice”, rekao je Dalibor Jevtić.

U selu Cernica kod Gnjilana danas je ostalo da živi oko tridesetak srpskih porodica, a pre 1999. godine bilo ih je oko 150

XS
SM
MD
LG