Linkovi

Bez dogovora o "Parku prijateljstva"


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Mučna atmosfera, bez direktnih pregovora dvije strane dovela je samo do dogovora da se razgovori nastave 22 jula.

U Briselu, ni nakon 10 sati pregovora nije došlo do dogovora o tome kako riješiti problem "Parka prijateljstva" na mostu u Severnoj Mitrovici".

Danas je bio jedan od težih dana u Briselu - Priština na žalost nije bila spremna da postignemo dogovor o normalizaciji stanja u vezi sa problemima koji su nastali u nekoliko prethodnih dana. Mi ostajemo spremni da sva otvorena pitanja rešavamo dijalogom, da o smanjenju tenzija razgovaramo u svakom mogućem trenutku, atmosfera danas je bila teška, gospodja Tahiri je čak odbila da se rukuje sa nama na hodniku. Tako da mislim da postoji atmosfera uzbudjenosti, tenzija, koju ako dodamo ovim provokativnim ispisivanjima naziva Adema Jašarija, UČK i slično u multietnickim sredinama i to na severu Kosovske Mitrovice, jasno je da je to provokativan korak, korak unazad i da nas takav pristup stvarima na žalost ne vodi u dobrom pravcu. Mi ostajemp spremni da razgovaramo, postoji velika potreba da se razgovorima rešava pitanje izgradje parka mira. i zajedničkim radom na rešenjima možemo da doprinesemo razgradnji nepoverenja a da upiranjem prstom jedih u druge se samo doprinosi eskalaciji tenzija. Zbog toga mislim da pristup druge strane, pogotovo ono što se dešava na terenu od strane ekstremista albanske strane nije bilo produktivno u prethodnom periodu”, ocenio je šef kancelarije Vlade Srbije za KiM, Marko Djurić.

Mogu reći da nema rezultata sem potvrde stava, podržanog od strane EU, a obje strane treba da se uzdrže od bilo kakve nove akcije. Pokušali smo da dodjemo do sporazuma i bili spremni da ostanemo i sutra i dan iza toga kako bi se sačinio plan i vremenski okvir kada će taj park mira biti uklonjen, objekti u vezi sa carom Lazarom, kako bi se oslobodio most za pješake i vozila. Da bi to bilo moguće, najprije je veoma važno da Srbija ostane po strani. Kada g. Djurića vidite svaki dan na Kosovu, to je kršenje sporazuma i narušavanje dobrosusjedskih odnosa. Kada se opet sretnemo 22. jula, treba Srbija da ostane po strani, da dozvoli smirivanje situacije, i tada ćemo 22. doći i tri strane napraviti plan i vremenski okvir kako bi se sa mosta uklonile barikade”, izjavila je potpredsjednica kosovske vlade Edita Tahiri:

XS
SM
MD
LG