Linkovi

Spreman novi Zakon o poreklu imovine; Transparentnost: I postojeći zakoni dovoljni


Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je pripremilo je prvi Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, povodom kog bi uskoro trebalo da bude otvorena javna rasprava, dok, sa druge strane,Transparentnost Srbija ističe da su i postojeći zakoni sadržali dovoljno normi po tom pitanju.

Nacrt zakona, koji se može videti na sajtu Ministarstva, predviđa uvođenje novog načina na koji se uređuju uslovi i postupci pod kojima se utvrđuje imovina i uvećanje imovine fizičkog lica, njegovi prihodi stečeni u određenom periodu, kao i poseban porez na uvećanje imovine za koje fizičko lice ne može da dokaže da je steklo na zakonit način.

Ministarka pravde Nela Kuburović nedavno je izjavila da radna verzija zakona predviđa da će se imovina ispitivati unazad 10 godina i to ne samo imovina funkcionera, već svih građana koji svojim stilom života mogu da izazovu bilo kakvu sumnju da njihovi prihodi nisu u skladu s onim što su prijavili.

Transparetnost Srbija
Transparetnost Srbija

Nedostaje obrazloženje

Uz Nacrt zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu trebalo da bude objavljeno i obrazloženje kako bi se videlo zbog čega predlagač smatra da ta materija treba da bude uređena kroz poseban zakon, a ne kroz eventualne dopune drugih propisa, saopštila je Transparentnosti Srbija.

"Sve vreme u zakonodavstvu postoji mogućnost oduzimanja imovine za koju se zna da je stečena vršenjem određenog krivičnog dela, privrednog prestupa ili prekršaja. Imajući sve to u vidu, nužan korak koji je trebalo da prethodi ne samo donošenju, već i početku pisanja novog zakona, je da se utvrdi u kojim situacijama postojeći zakonski mehanizmi nisu bili dovoljno dobri, odnosno da li je u pitanju slabost zakonskih odredaba ili odsustvo sredstava i volje da se ona primene", ističu u Transparentnosti.

Podseća se da su u javnosti mogli da se čuju argumenti koji se odnose na nedovoljan broj zaposlenih u Poreskoj upravi koji su radili na sličnim poslovima, nedovoljnu ažurnost baza i povezanost sa drugim institucijama, što ne pruža dovoljno obrazloženja o izmeni ili donošenju pravnih normi.

"Nacrt predviđa bitno drugačija pravila o utvrdjivanju poreske osnovice, visini poreske stope i zastarelosti u odnosu na ona koja su do sada postojala, pri čemu za postupak utvrđivanja imovine i posebnog poreza odabran datum za koji se ne može utvrditi zašto je odabran. Naime, 1. januar 2007. nije u vezi sa odredbama postojećih poreskih propisa", navodi se.

Transparentnost je dodala da je taj zakon godinama izričito najavljivan kao antikorupcijski, ali u njemu nema normi koje bi se posebno odnosile na osobe za koje bi se moglo pomisliti da mogu biti uključene u korupciju, odnosno na javne funkcionere i druge osobe angažovane na poslovima u javnom sektoru.

Inače, zakon o poreklu imovine najavljivale su različite vlasti tokom proteklih godina. Međutim, stručnjaci su po pravilu upozoravali na potencijanu neustavnost njegove retroaktivnosti, što je odredba koje nije lišen ni postojeći nacrt zakona.

XS
SM
MD
LG