Linkovi

Sprej za nos leči socijalnu disfunkciju?


Sprej za nos koji poboljšava dostavu hormona oksitocina u mozak može da poboljša socijalno funkcionisanje osoba sa određenim psihičkim problemima. Poznato je da oksitocin smanjuje nervozu i pruža osećanje zadovoljstva. Jedan norveški tim istraživača ima rezultate koji obećavaju.

Kako bi testirali aparat za sprej za nos, naučnici sa univerziteta u Oslu sarađivali su sa Optinos, norveškom biotehnološkom kompanijom.

“Pacijent ubacije aparat u usta i nozdrve. Pacijent duboko udahne, stisne usne oko dela za usta i izdahne u aparat. Protok vazduha prenosi čestice leka duboko u nos”, kaže suosnivač Optinosa Per Djupesland.

To znači da oksitocin može da stigne do centralnog nervnog sistema mnogo brže, čineći ga mnogo delotvornijim.

“Većina mentalnih bolesti se karakteriše kao socijalna disfunkcija, kao što su autizam ili šizofrenija. Ali ne postoji ni jedan tretman koji posebno leči socijalnu disfunkciju. Zato je oksitocin izazvao veliko interesovanje zbog svog potencijala da tretira socijalnu disfunkciju”, navodi Daniel Kintana sa Univerziteta u Oslu.

Ranija istraživanja pokazala su da su sa samo jednom dozom oksitocina, pacijenti bili skloniji ga pogledaju direktno u nekoga, radije nego da skrenu pogled.

“To je veoma važna informacija, kada se radi o tome na koji način drugi misle i osećaju, koja se prenosi u predelu oka, tako da poboljšanje pogleda u pedelu oka poboljšava vašu sposobnost da razumete šta drugi misle i osećaju”, ističe Kintana.

Naučnici u Oslu pokazali su pacijentima volonterima fotografije ljudskih lica kako bi videli njihovu reakciju.

“Neka od tih lica bila su ljuta, neka od njih veoma srećna ili su imala neutralni izraz. U našem eksperimentu zamolili smo učesnike da ocene koliko su nezadovoljni ili srećni bili ljudi na slikama. Ustanovili smo da su osobe koje su primile malu dozu intranazalnog oksitocina, imale neutralne izraze lica ili manje nezadovoljne, u poređenju sa onima koji su primili lažni lek.”

Tim istraživača nastaviće svoj rad tako što će osobama sa autizmom davati male doze oksitocina dva puta dnevno.

XS
SM
MD
LG