Linkovi

Počela 65. NBA sezona


Bek Seltiksa Nejt Robinson u duelu sa Lebronom Džejmsom (Majami) tokom jučeršanje utakmice u "TD Gardenu" u Bostonu
Bek Seltiksa Nejt Robinson u duelu sa Lebronom Džejmsom (Majami) tokom jučeršanje utakmice u "TD Gardenu" u Bostonu

Tačno 130 dana posle nezaboravne sedme utakmice finala plej-ofa, u kojoj su Lejkersi dobili duel dva najtrofejnija NBA kluba i osvojili 16. titulu u istoriji, sinoć je zvanično počela 65. NBA sezona. I Lejkersi i Boston ostvarili su pobede na svom parketu, a uspešan start imao je i Portland.

Prvi meč nove sezone odigran je u Bostonu, gde su Seltiksi vodili sve vreme, u jednom trenutku čak sa 19 razlike, da bi na kraju uz pomoć Reja Alena sačuvali prednost protiv Majamija - 88:80. Dugo očekivani debi novog tima s juga Floride, u kome su se Dvejnu Vejdu pridružili Lebron Džejms i Kris Boš prošao je neslavno, pogotovo za Vejda i Boša, koji su se ispromašivali. Vejd je imao 13 poena uz šut 4-16, a Boš svega 8, uz šut 3-11.

Džejms je završio sa 31 poenom, ali i 8 izgubljenih lopti, pa se i nije mogao očekivati bolji skor u duelu sa timom veterana, koji je u poslednje tri godine dva puta igra finale plej-ofa i jednom osvojio titulu. Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Rej Alen sa 20 poena, čija je trojka nešto više od minut pre kraja praktično "prelomila" meč. Pol Pirs je postigao 19 poena, uz 9 skokova, Kevin Garnet imao po 10 poena i uhvaćenih lopti, dok je Ražon Rondo završio meč sa 17 asistencija.

Kobi Brajant sinoć u "Stejpls Centru"
Kobi Brajant sinoć u "Stejpls Centru"

U Los Anđelesu, Lejkersi su posle ceremonije uručenja šampionskog prstenja i podizanja 16. šampionskog "banera" pod svodove "Stejpls Centra" imali puno problema sa gostima iz Hjustona, ali su na kraju ipak trijumfovali - 112:110. Kobi Brajant sa 27 poena i 7 asistencija, te Pau Gasol sa 29 poena i 11 skokova predvodili su zvanične šampione, koji su u nekoliko navrata gubili dvocifrenom razlikom, a odlučujuću trojku postigao je novopridošli Stiv Blejk, 19 sekundi pre kraja.

Blejk je završio sa 10 poena, Lamar Odom sa 14 i 10 skokova, a Šenon Braun sa 16 pogodaka. Kod gostiju, najefikasniji je bio Kevin Martin sa 26 poena, Eron Bruks je ubacio 24, a Luis Skola 18, uz 16 skokova. Posle 15 meseci pauze u sastav Rokitsa vratio se Jao Ming i za 23 minuta postigao 9 poena, uz 11 skokova.

Na kraju, Portland je bez većih probelma pobedio Finiks - 106:92, najviše zahvaljujući odličnim partijama Brendona Roja, koji je postigao 24 i Nikolasa Batuma, koji je uz 19 poena imao 11 skokova. Kod porasženih, najbolji su bili Stiv Neš sa 26 i Džejson Ričardson sa 22 poena.

XS
SM
MD
LG