Linkovi

Kućni roboti i dalje više zabava nego - pomoć


Avatar iPal robot za decu i starije predstavljen je na sajmu elektronike u Las Vegasu.
Avatar iPal robot za decu i starije predstavljen je na sajmu elektronike u Las Vegasu.

Već godinama slušamo da je dolazak ere robota neizbežan i da roboti samo što nisu ušli u naše domove. Ali, kako iz Las Vegasa izveštava novinar Glasa Amerike Đorđe Putić, na godišnjem Sajmu potrošačke elektronike, koji je u toku, postalo je jasno da roboti i dalje prave veoma male korake ka tom cilju.

Ako želite robote nalik ljudima koji vam pomažu u svakodnevnim poslovima – možete da zaboravite na to. Biće potrebno još najmanje nekoliko godina, dok tehnologija ne dođe u taj stadijum. Ali drugi, nešto manje svestrani, mada ipak korisni roboti, lagano napreduju. Mnogi su ipak na nivou deteta.

“Može da prepozna lice, glas i deca mogu da ih programiraju na ajpedu i andropedu (android tabletu). Ima četiri nivoa softvera, koji mogu da nauče da programiraju, od jednostavnih do sofisticiranih. U stvari, to je usisivač, ali svi naši proizvodi mogu da se programiraju”, kaže Ći Tani o robotu Abilix.

Usisivači su zapravo veoma popularni inteligentni aparati. Roboti slični njima, koji čiste prozore, manje su popularni, možda zbog toga što prozori u mnogim domovima nisu podesni za njihove usluge.

Mnogim posetiocima međutim, ove mašine su bile jako zabavne dok su pokušavali da razumeju kako se kreću po vertikalnoj površini stakla, a da ne padnu.

“U mašinama se nalazi veliki motor koji stvara vakuum unutar robota i to ga drži pritisnutog za staklo i sprečava da padne”, objašnjava Tong Liu, iz kompanije “SHENZEN BONA” koja se bavi robotskom tehnologijom.

Drugi roboti polako preuzimaju poslove usluge korisnika na aerodromima i u bankama.

“Ovo je aerodrom. Radimo sa tržnim centrima i sada imamo manje robote, koji će ići u franšize i na njima ćete moći da provučete kreditnu karticu i oni će pružati pomoć u naručivanju u franšizama i restoranima”, navodi Pol Mekmanus iz kompanije “FUTURE ROBOTICS”

Jedan veoma važan aspekt robota, koji imitiraju živa bića, jeste da ljudi imaju emotivne reakcije naspram njih.

Ovaj robot služi kao ljubimac za utehu starijih osoba u Japanu.

“Oni imaju senzore po celom telu i reaguju na dodir, a uz pomoć audio senzora mogu da procene odakle dolazi zvuk, tako da kada pričate sa njima, oni se okrenu i gledaju vas. Kada ih pozovete, oni dođu”, ističe Kristin Tsu koja predstavlja kompaniju “PARO ROBOTS”

Jedan od razloga zašto roboti već uveliko nisu u našim domovima jeste to da dizajn njihovi delova, čak i onih najmanjih, mora da izdrži dugoročno opterećenje.

“Kada se žice beskrajno okreću, one će biti oštećene. Zato instaliramo klizni prsten unutar robota”, ističe Nobuo Imamura iz radio kompanije Tsubame.

Posetioci ovogodišnjeg Sajma potrošačke elektronike mogli su da vide i robotičku ljuljašku za bebe i niz drugih zabavnih robota. Inženjeri kažu da svi oni služe kao proba za nove tehnologije koja će na kraju od robota napraviti prave kućne pomoćnike.

XS
SM
MD
LG