Linkovi

Efikasnije rešavanje problema manjina


Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić (desno) sa direktorom Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Srđanom Popovićem posle potpisivanja sporazuma
Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić (desno) sa direktorom Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Srđanom Popovićem posle potpisivanja sporazuma

Ministar za zajednice i povratak u vladi Kosova Dalibor Jevtić nije zadovoljan brojem povratnika u proteklih godinu dana...

Loša ekonomska situacija, uzurpirana imovina i nedovoljna bezbednost u pojedinim delovima Kosova glavni su razlozi što još nema masovnijeg povratka raseljenih na Kosovo, izjavio je ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić. Jevtić koji se tačno godinu dana nalazi na čelu ovog ministarstva potpisao je danas sa direktorom Kancelarije za pitanja zajednica u kabinetu premijera Kosova Srđanom Popovićem sporazum, čiji je cilj efikasnije rešavanje problema manjina na Kosovu.

Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić rekao je povodom godišnjice svog rada u ovom ministarstvu da nije zadovoljan brojem povratnika u proteklih godinu dana. On je kazao da su se - od marta prosle godine do danas - na Kosovo vratile 492 osobe, što je, prema njegovoj oceni mali broj u odnosu na broj lica koja još žive u raseljeništvu.

„Nekoliko je problema i prepreka koje stoje na putu masovnijeg povratka. Od onog ekonomskog preko problema bezbednosti u određenim sredinama do problema oko uzurpirane imovine. Nisam zadovoljan brojem povratnika u proteklih godinu dana, ali ako uzmemo u obzir da je to veći broj u odnosu na 2012. godinu, onda se nadam da ćemo u ovoj godini udvostručiti broj povratnika”, kazao je ministar..

Jevtić je naglasio da je za masovniji povratak neophodna i saradnja sa zvaničnim Beogradom, kao i sa Vladama Crne gore, i Makedonije, i izrazio očekivanje da će jedna od tema budućeg dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biti pitanje raseljenih lica.

“Očekujem da jedna od tema budućeg dijaloga u Briselu bude upravo pitanje raseljenih lica. U međuvremenu pokrenuo sam inicijativu za formiranje radne grupe na regionalnom nivou i očekujem da će resorna ministarstva vlada Srbije, Crne Gore, Makedonije i Kosova zajednički raditi na pitanju povratka raseljenih. To će, siguran sam, pomoći da se veći broj raseljenih vrati na Kosovo“, rekao je Jevtić.

Ministar Jevtić danas je sa direktorom Kancelarije za zajednice u kabinetu premijera Kosova Srđanom Popovićem potpisao sporazum o saradnji, koji precizira načine podrške zajednicama na Kosovu u cilju efikasnijeg korišćenja sredstava, kako se projekti ne bi duplirali i na taj način sredstva trošila manje efikasno.

“Glavni ciljevi ovog sporazuma su aktivnosti koje se odnose na razvoj infrastrukture, socio-ekonomskih programa i obrazovanja u nevećinskim zajednicama”, rekao je Popović.

U dokumentu koji su potpisali Jevtić i Popović istaknuto je i pitanje rezervisanih mesta za nevećinske zajednice u Skupštini Kosova, kao važno za dalju integraciju zajednica u institucijama Kosova.
XS
SM
MD
LG