Linkovi

Spor oporavak od oluje Florens, poplave prete i drugim delovima SAD


Poplavljeni gradovi u Južnoj Karolini
Poplavljeni gradovi u Južnoj Karolini

Stanovnici Severne i Južne Karoline pokušavaju da se oporave od posledica uragana Florens, dok se očekuju nove poplave zbog porasta vodostaja u rekama.

Nevreme je u utorak zahvatilo i severoistočni deo američke obale, a upozorenja na poplave izdata su od Virdžinije do Nju Hempšira.

Broj žrtava oluje porastao je na 32, među kojima 24 u Severnoj i 6 u Južnoj Karolini. Jedna osoba je poginula u ponedeljak u Virdžiniji, koju je pogodilo najmanje 16 tornada. Nacionalna meteorološka služba saopštila je da su u toj saveznoj državi uništene desetine zgrada.

U međuvremenu, šteta pričinjena u oluji procenjuje se i na do 22 milijarde dolara, a prema podacima meteorološke službe, samo u Severnoj Karolini je palo više od 30 hiljada milijardi litara kiše.

U oluji Florens spasene su stotine ljudi
U oluji Florens spasene su stotine ljudi

U toj saveznoj državi su poplavljene kuće, putevi su pretvoreni u reke, a spasene su hiljade ljudi.

Očekuje se da će nivo vode nastaviti da raste u utorak u gradovima kao što je Fejetvil, u kojem živi 200 hiljada stanovnika, što ometa napore da se obnovi snabdevanje električnom energijom, raščiste putevi, a građani vrate kući.

"Poplave će i dalje biti problem tokom vikenda i naredne nedelje", saopštio je meteorolog Hal Ostin.

S obzirom na to da je oko 1.100 puteva zatvoreno širom Severne Karoline, vatrogasne i spasilačke službe ne mogu da dođu do mnogih područja u kojima je pričinjena velika šteta.

Preplavljeni putevi u Severnoj Karolini
Preplavljeni putevi u Severnoj Karolini

"Uslovi na putevima se menjaju. Pojedini otvoreni putevi bi mogli da budu neprohodni", tvitovao je Sekretarijat za saobraćaj Severne Karoline.

Guverner Severne Karoline Roj Kuper rekao je u utorak da su "putevi i dalje opasni" i da se "i dalje zatvaraju".

Gotovo 350 hiljada ljudi i dalje je bez struje.

XS
SM
MD
LG