Linkovi

Otvorena vremenska kapsula nađena ispod spomenika generalu Konfederacije


Konzervatori rade na vremenskoj kapsuli nađenoj u pijedestalu spomenika generalu Konfederacije Robertu Liju, 28. decembra 2021. (Foto: AP/Sarah Rankin)
Konzervatori rade na vremenskoj kapsuli nađenoj u pijedestalu spomenika generalu Konfederacije Robertu Liju, 28. decembra 2021. (Foto: AP/Sarah Rankin)

Stručnjaci za konzervaciju u Ričmondu, glavnom gradu Virdžinije, izvadili su knjige, novac, municiju, dokumenta i druge predmete iz vremenske kapsule nađene u ostacima pijedestala spomenika generalu Konfederacije Robertu Liju.

Kejt Ridžvej, konzervator u Sekretarijatu za istorijske resurse Virdžinije, kaže da dimenzije i materijal od koga je kutija napravljena - bakra - odgovaraju istorijskim iskazima o postojanju vremenske kapsule. A kako je pažljivo raspakovan sadržaj kutije, predmeti u njoj su po svemu sudeći odgovarali opisu kapsule iz 1887. koju su arheolozi tražili.

"Čini se da to jeste kutija koju smo očekivali da nađemo u podnožju spomenika", rekla je Ridžvej novinarima.

Prema dokumentima u arhivi Biblioteke Virdžinije, nekoliko desetina građana, firmi i organizacija iz Ričmonda priložilo je oko 60 predmeta kapsuli.

Vremenska kapsula za koju se veruje da je iz 19. veka
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Kutija je otkrivena i pažljivo izvučena sa lokacije gde se nalazio spomenik u ponedeljak, što je bio kraj druge potrage za tajanstvenom kapsulom. Ridžvel kaže da je kutija, teška 16 kilograma, pronađena u vodi u malom udubljenju u pijedestalu. Sadržaj je bio vlažan, ali u boljem stanju nego što su konzervatori očekivali.

"Nisu bili pretvoreni u kašu, što je sjajno", rekla je Ridžvej.

Istorijska dokumenta dovela su do spekulacija da će se u kapsuli možda nalaziti retka i istorijski značajna fotografija preminulog predsednika Abrahama Linkolna. U jednom novinskom članku među predmetima stavljenim u kutiju pomenuta je i "slika Linkolna kako leži u kovčegu".

U utorak, konzervatori su u vremenskoj kaspuli pronašli fotografiju iz političkog žurnala "Harpers vikli" iz 1865. godine, na kojoj se po svemu sudeći vidi ožalošćena osoba na Linkolnovom grobu - ali to nije bila fotografija kojoj su se nadali.

Radnici na mestu uklonjenog spomenika generalu Liju u trenutku izvlačenja vremenske kapsule iz 1887. godine, u Ričmondu, 27. decembra 2021.
Radnici na mestu uklonjenog spomenika generalu Liju u trenutku izvlačenja vremenske kapsule iz 1887. godine, u Ričmondu, 27. decembra 2021.

Istoričar Harold Holzer, koji je posebno proučavao Linkolnov život, ranije je rekao za Asošijeted pres da je malo verovatno da se u kapsuli nalazi prava fotografija Linkolna u kovčegu, jer je jedinu poznatu takvu fotografiju predsednika na odru snimio fotograf Džeremaja Gerni u Gradskoj kupštini Njujorka, 24. aprila 1865.

Sadržaj tesno upakovane kutije se proširio i slepio zbog vlage, zbog čega je raspakivanje bilo teško, pa su konzervatori odlučili da smanje pritisak tako što su isekli jednu stranu pakovanja.

"Nije idealno, ali tako je", rekla je Ridžvej.

Nakon što su ona i nje tim pažljivo izvukli svaki predmet, drugi konzervatori će ih dalje proučavati u laboratorijama. Mnogi od dokumenata su oštećeni zbog vode i vremena, ali su i dalje bar delimično čitljivi.

Među nekoliko knjiga, pamfleta i časopisa, u kutiji se nalazi i koverat sa novcem Konfederacije, koji su konzervatori pažljivo odvojili, kao i dva rezbarena predmeta, jedan masonski simbol i zastava Konfederacije navodno napravljena od drveta koje je raslo iznad groba generala Stounvola Džeksona.

Izvučena su i dugmad, novčići i vrsta metka korišćena u američkom građanskom ratu. Posebna jedinica za eksplozive je prvo pregledala kapsulu u ponedeljak, da proveri da u njoj nema municije koja bi mogla da eksplodira.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam naredio je da se ogromna statua generala Lija na konju ukloni 2020, u trenutku globalnog protestnog pokreta koji je nastao zbog policijskog ubistva crnca Džordža Flojda. Zbog sudskih procesa i tužbi, spomenik je uklonjen tek u septembru, nakon što je sud dao konačnu dozvolu.

XS
SM
MD
LG