Linkovi

Reagovanja na predsednikov govor


Reagovanja na predsednikov govor

Iako su demokrate i republikanci sedeli zajedno za vreme govora o stanju unije, njihove su reakcije bile uglavnom zasnovane na stranačkoj pripadnosti. Doduše, najmanje 45 puta oni su aplaudirali zajedno, više nego u novijoj istoriji, ali se to odoboravanje više odnosilo na predsednikove ciljeve, nego konkretnu politiku. Za to vreme, američki birači pozdravili su učtivu atmosferu u Kongresu, nadajući se da će ona biti nastavljena u budućnosti.

Demokrate i Republikanci u Kongresu su, očekivano, imali različite ocene predsednikovog govora o stanju nacije.

Predsednik je dotakao teme koje tište američki narod", ocenio je demokratski kongresmen Džim Mekdermot.

On i dalje veruje da je trošenje novca – u ovoj ekonomiji – sredstvo oporavka“, kritički primećuje republikanski kongresmen Stiven King.

Iako je Obama ponudio potencijalno privlačne predloge svojim republikanskim protivnicima, republikanci tvrde da nije otišao dovoljno daleko, i otvoreno najavljuju da ga očekuje bitka, kada u februaru predstavi svoj predlog budžeta.

Mnogi Amerikanci su, medjutim, pozdravili Obamine napore da podstakne na političku umerenost i pomirenje:

Lepo je što ovog puta sve nije ličilo na politički miting. To mi je uvek smetalo, što demokrate sede na jednoj strani, republikanci na drugoj, i onda jedna strana aplaudira. Mislim da je ovaj skup bio učtiviji, ozbiljniji…“, navela je stanovnica Betezde u Merilendu, Karen Sagsteter.

Prema anketi CBS News sprovedenoj neposredno posle govora, 62 odsto Amerikanaca koji su slušali Obamu kažu da očekuju veću stranačku saradnju nego ranijih godina.

Primećujem njegov mekši pristup u odnosu na direktore velikih kompanija, a takodje se trudi da bude više partnerski nastrojen prema Republikanskoj stranci, što je po meni veoma mudar potez, i mislim da će ubuduće malo više naginjati ka centru što se meni lično dopada“, kaže stanovnica Vašingtona Revin Miler.

Politički analitičar Džon Fortije iz Amerikan Enterprajz instituta takodje primećuje da se Obama pozicionira za izbore 2012.

Mislim da predsednik zauzima centralnu poziciju nastojeći da vlada u saradnji sa podeljenim Kongresom. To neće zadovoljiti sve strane spektra, ali mu pruža priliku da se postavi bliže sredini i pripremi za izbore.“

Predsednikov govor pažljivo su slušali stanovnici Manitovoka u Viskonsinu, znajući da će Obama danas posetiti njihov grad i lokalnu fabriku za tehnologiju obnovljive energije. Malo država je demokratama zadalo tako težak poraz na kongresnim izborima kao Viskonsin, ali Obama i dalje pokušava da promeni mišljenje lokalnih birača.

„Imao je dosta dobrih poruka, o tome kako možemo da utičemo na ekonomiju ako budemo svi radili na zajedničkom cilju“, izjavila je Džejmi Zestrou iz Manitovoka.

Nadam se da ima plan i strategiju da nam pomogne da budemo bolji, ne samo na lokalnom nivou, nego i u svetu“, kaže njen sugradjanin Ral Kraht.

Viskonsin bi mogao da bude jedna od presudnih država na izborima 2012, a Obamina poseta pokazuje da Bela kuća pojačava rad na kampanji za predsednikov reizbor.

XS
SM
MD
LG