Linkovi

Spektakularno pomračenje Sunca


Pogled na pomračenje iz Lapljeg Sela na Kosovu, 20. mart 2015.
Pogled na pomračenje iz Lapljeg Sela na Kosovu, 20. mart 2015.

Pomračenje Sunca je poslednji put bilo vidljivo 1999. godine, a danas je u zavisnosti od lokacije, zaklonilo između 30 i 98 odsto sunčeve svetlosti. Novo potpuno pomračenje vidljivo u Evropi odigraće se 2026. godine.

Stanovnici Evrope su tokom jutarnjih časova imali priliku da uživaju u spektakularnom pomračenju Sunca - prvom te veličine još od 1999. godine. Pomračenje se takođe pratilo u Srbiji u čijoj se prestonici Beogradu tim povodom okupilo oko 100 ljudi.

Grad Toršaven na Farskim Ostrvima potonuo je u tamu na nekoliko minuta tokom potpunog pomračenja Sunca.

Na ubrzanom snimku vidi se dramatični uticaj prvog takvog pomračenja u toj oblasti u poslednjih 60 godina, kada je Mesec u potpunosti blokirao Sunce na oko 2 i po minuta.

Hoteli širom Evrope rasprodati su već godinama ljubiteljima ovog retkog prirodnog fenomena.

Mesečeva senka prostirala se istočno na oduševljenje stanovnika Madrida, ali i miliona posmatrača u Evropi, Africi i Aziji, koji su mogli da vide delimično pomračenje.

"Čuo sam na vestima da će ovog jutra moći da se vidi pa sam došao da prošetam Madridom u nadi da ću da ga vidim. Nadam se da će biti dobro pomračenje", rekao je jedan prolaznik u Madridu, dok drugi dodaje, "živim blizu i od malih nogu idem u planetarijum. Kada su mi rekli da će biti pomračenje, odmah sam se prijavio."

U Srbiji se oko 100 stanovnika Beograda okupilo oko Hrama Svetog Save. Ljubitelji astronomije i drugi posmatrači imali su sreće da je dan bio sunčan bez oblaka te su uz pomoć teleskopa, koje su obezbedili članovi srpskog društva astrofizičara, maski za varenje i drugih uređaja kućne proizvodnje mogli da prisustvuju delimičnom pomračenju koje je trajalo 2 sata i 19 minuta, a vrhunac dostiglo u 10.48 ujutru.

"Obično je relativno mali broj posmatrača koji uživaju u ovom fenomenu, koji je najlepši prirodni fenomen koji se može posmatrati. Možda se posle njega tu nađe polarna svetlost”, smatra astrofizičar Goran Pavičić.

Poslednje veliko pomračenje u Evropi bilo je 1999. godine. Ovog puta, nebeski prizor je izazvao pomanjkanje proizvodnje solarne energije u Evropi, ali je i obasjao tviter uzbuđenjem širom ove oblasti.

XS
SM
MD
LG