Linkovi

Specijalno oružje: Severnokorejski baloni "bombardovali" Južnu Koreju fekalijama


Balon sa kesom u kojem se nalaze predmeti iz Severne Koreje, na ulici u mestu Čungnam u Južnoj Koreji (Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)
Balon sa kesom u kojem se nalaze predmeti iz Severne Koreje, na ulici u mestu Čungnam u Južnoj Koreji (Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)

Severnokorejski baloni ispuštali su izmet i drugo smeće na prometne ulice, ispred stambenih objekata u oblastima širom Južne Koreje, prema izveštajima lokalnih medija i vojske u Seulu, u poslednjoj eskalaciji napetosti na poluostrvu.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je otkrio veliki broj balona, od kojih su barem neki sadržavali prljavštinu i smeće, optužujući Severnu Koreju za „nehuman i nizak“ čin.

Pozivajući se na vojne izvore, južnokorejska novinska agencija Jonhap saopštila je da je otkriveno više od 200 balona. Neki od balona su sadržavali supstancu, „za koju se, iako je teško potvrditi, pretpostavljalo da je fekalija zbog njene tamne boje i mirisa“, izvestio je Jonhap.

Drugi mediji su javili da su baloni primećeni čak na jugu do provincije Jeola, na krajnjem jugu Južne Koreje, što sugeriše da su baloni bili rašireni širom zemlje. Na slikama koje je objavila vojska Južne Koreje prikazani su različiti komadi smeća, neki pomešani sa neodređenom smeđom materijom, razbacani po ulicama gradova, među kojima i u Seulu. Na jednoj slici je prikazan elektronski uređaj, za koji je vojska rekla da je očigledno dizajniran da izbaci tanke plastične balone.

U saopštenju, vojska Južne Koreje je rekla da te akcije krše međunarodno pravo i ozbiljno ugrožavaju javnu bezbednost. „Baloni Severne Koreje poslati na Južnu koreju mogu da padnu ne samo na stambena naselja, već i na aerodrome i autoputeve, izazivajući štetu“, navodi se u saopštenju.

Tokom noći u sredu, neki stanovnici Južne Koreje u pograničnim provincijama dobili su SMS poruke u kojima se pozivaju da se uzdrže od aktivnosti na otvorenom zbog nepoznatih predmeta koji su navodno iz Severne Koreje.

U obaveštenju, u kojem se ne pominju fekalije, stanovnicima se savetuje da kontaktiraju svoju lokalnu upravu ako pronađu bilo koji od predmeta. Severna Koreja se ranije ove nedelje zaklela na akciju u stilu "oko za oko, zub za zub" pošto je istaknuti aktivista za ljudska prava lansirao balone koji su nosili pamflete protiv Severne Koreje i USB fleš diskove na kojima su bile snimljene južnokorejske pop pesme.

„Hrpe otpadnog papira i prljavštine uskoro će biti razbacane po graničnim oblastima i unutrašnjosti RK, i direktno će se osetiti koliko je napora potrebno da se oni uklone“, rekao je Kim Kang Il, zamenik ministra nacionalne odbrane Severne Koreje državnim medijima.

Neidentifikovani objekat koji je sleteo u dvorište kuće u Seulu (Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)
Neidentifikovani objekat koji je sleteo u dvorište kuće u Seulu (Foto: Handout / South Korean Defence Ministry / AFP)

Ratovi balonima

Totalitarna vlada Severne Koreje godinama se žalila na južnokorejske aktiviste koji ubacuju materijale i druge predmete protiv Pjongjanga na sever. Leci često kritikuju stanje ljudskih prava u Severnoj Koreji ili ismevaju njenog lidera Kim Džong Una, a ponekad su pakovani sa vrednim stvarima, kao što su dolarske novčanice ili USB fleš diskovi.

Iako Severna Koreja prezire lansiranje letaka, decenijama je uzvraćala na isti način, šaljući sopstvene balone napunjene propagandnim pamfletima na jug. Lansiranja su bila deo višedecenijskih napora Severne Koreje da pridobije Južnokorejce i stvori nepoverenje prema njihovoj vladi, rekao je Džako Zvetslut, voditelj NK Njuz podkasta o pitanjima vezanim za Severnu Koreju sa sedištem u Seulu.

Ali najnovija lansiranja, kako je rekao, izgleda da odražavaju promenu u pristupu Severne Koreje prema jugu. „Kada jednom pošaljete izmet – ili korišćeni toalet papir ili smeće - to će ljude odgurnuti od vas“, rekao je Zvetslot.

Ranije ove godine, Pjongjang je formalno odbacio svoj dugogodišnji cilj ponovnog ujedinjenja Koreje, proglasivši Jug svojim stalnim protivnikom.

Šire tenzije

Ovi potezi su u skladu sa sve neprijateljskijom retorikom Severne Koreje protiv Južne - što je navelo neke analitičare da zaključe da Kim možda priprema ozbiljniju provokaciju, uključujući i neku vrstu prekogranične konfrontacije.

Međutim, ostaje nejasno da li će Kim eskalirati dosadašnji obrazac periodičnog sprovođenja ratnih taktika takozvane sive zone, koje su manje od ratnih dejstava.

U jednom posebno provokativnom potezu, Severna Koreja je krajem 2022. poslala pet malih izviđačkih dronova preko granice, od kojih je jedan stigao sve do severnog ruba glavnog grada Seula.

Severna Koreja bi mogla da vidi vrednost u podizanju napetosti uoči američkih izbora u novembru, delimično zbog toga što će Pjongjang ostati prioritet američke spoljne politike, rekla je Džin Li, specijalista za Koreju iz Centra Istok-Zapad sa sedištem na Havajima.

„Mislim da je sve ovo korak po korak i veoma pažljivo osmišljen obrazac ili plejlista provokacija za stvaranje anksioznosti, kako bi se osiguralo da Severna Koreja bude relevantna. Mislim da bi to moglo da uključi više provokacija, tako da region mora da bude spreman i za to“, dodao je Li.

Severna Koreja je u utorak priznala neuspeh prilikom najnovijeg pokušaja lansiranja vojnog špijunskog satelita u orbitu, nakon što je raketa koja je nosila uređaj eksplodirala ubrzo po poletanju. Severna Koreja je prošle godine uspešno lansirala svoj prvi špijunski satelit i obećala je da će poslati još nekoliko kao deo napora da nadgleda američke snage u regionu.

U saopštenju od nedelje, zamenik ministra nacionalne odbrane Severne Koreje optužio je američke i južnokorejske snage da „otvoreno intenziviraju“ svoju vazdušnu špijunažu i aktivnosti pomorske patrole u blizini granice. U saopštenju se navodi da je „vrhovno vojno rukovodstvo” Severne Koreje naložilo vojsci „da preduzme ofanzivnu akciju protiv provokativnog napada neprijatelja”.

Li Juhiun je doprineo ovom izveštaju.

XS
SM
MD
LG