Linkovi

Specijalni tužilac želi da razgovara i sa Trampom


Specijalni tužilac Robert Maler
Specijalni tužilac Robert Maler

Specijalni tužilac Robert Maler želi da, u okviru istrage mešanja Rusije u američke predsedničke izbore, razgovara sa predsednikom Trampom o njegovoj odluci prošle godina da otpusti bivšeg direktora FBI-aja Džejmsa Komija i savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Maler istražuje da li je Tramp ometao pravdu kada je od Komija početkom 2017. godine tražio da odustane od istrage Flinovih kontakata sa tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu, a zatim nekoliko meseci kasnije otpustio direktora FBI-aja koji je tada vodio odvojenu istragu ruskog mešanja.

Prema navodima američkih medija, još nije poznato da li će Tramp, koji je više puta odbacio optužbe da je njegova kampanja bila u dosluhu sa Rusijom, pristati da razgovara sa Malerom, niti u kojem formatu bi razgovor mogao da se vodi - sa pisanim pitanjima ili lično.

Predsednik je pre više meseci rekao da bi pristao da se sastane sa Malerovim istražiteljima, ali je nedavno doveo u pitanje neophodnost bilo kakvog razgovora s obzirom na to da, kako je poručio, “nije bilo dosluha”.

Malerov zahtev Trampovim advokatima da pitaju svog klijenta o odluci da otpusti Flina zato što je lagao potpredsednika Majka Pensa o kontaktima sa ambasadorom Sergejom Kisljakom, zatim Trampov razgovor sa Komijem o eventualnom odustajanju od istrage tadašnjeg savetnika za nacionalnu bezbednost i kasnije otpuštanje direktora FBI-aja, ukazuju na to da je specijalni tužilac sada usredsređen na pitanje ometanja pravde.

Tramp je ranije rekao da nije tačno da je od Komija zahtevao da odustane od istrage Flina.

XS
SM
MD
LG